Izvor: SRNA | Srijeda, 20.06.2012.| 07:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kozarić: Značajan svaki fening novih investicija

(Foto: b)

Svaki fening novih investicija je vrlo značajan za BiH, s obzirom da je stopa nezaposlenosti najveća u regionu - 27,6 odsto, izjavio je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

"Prošle godine imali smo 312 miliona evra indirektnih investicija, što je dva puta više u odnosu na 2010. godinu, ali mnogo manje u odnosu na predkrizni period", rekao je Kozarić na Regionalnom forumu o pristupu finansijskim sredstvima "SEEnovate: Podrška inteligentnom rastu", koji se jučer održao u Sarajevu.

Kozarić je naveo da postoje mogućnosti za ulaganje u BiH, prije svega u energetski sektor, proizvodnju zdrave hrane, nastavak izgradnje koridora 5C i turističke kapacitete.

On je poručio da je preduslov svega politička stabilnost, te da se iskreno nada da će političari na svim nivoima vlasti prepoznati da ekonomija treba da bude u prvom planu.

Direktor Agencija za unapređenje stranih investicija BiH /FIPA/ Jelica Grujić istakla je da je BiH, iz ugla stranih investitora, privlačna za područje energetike, poljoprivrede i metalske industrije.

Prema njenim riječima, BiH ima izuzetan ljudski kapacitet koji se dokazao kao inovativna radna snaga, o čemu govori i činjenica da sa velikog broja sajmova inovacija u svijetu uvijek po neko iz BiH donese nagradu.

Navodeći da je priliv investicija prošle godine bio, prema podacima Centralna banke, oko 612 miliona KM, Grujićeva je istakkla da ove godine očekuje veći priliv.

Direktor Švedske razvojne agencije /SIDA/ u BiH Pele Person rekao je da se problemi odnose na preduzetnički kapital, visoku stopu nezaposlenosti, krizu u evrozoni, te svjetsku globalnu kriza.

"Potrebno je naći odgovor na koji način povećati i stimulisati sredstva u ekonomiju, jer je to jedini korak ka izlasku iz krize i rastu ekonomije", rekao je Person.

Na konferenciji, koja je okupila više od 30 investitora u preduzetnički kapital, te više od 150 predstavnika inovativnih malih i srednjih preduzeća, investitora i donosilaca politika iz regiona, organizovani su i poslovni susreti preduzeća i investitora.

Na forumu su predstavljeni instrumenti za finansiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća, kao što je Fond za razvoj preduzeća i inovacija /EDIF/, novi instrument za podršku inovativnim malim i srednjim preduzećima na zapadnom Balkanu vrijedan 145 miliona evra i Program ulaganja u preduzetnički kapital za tek uspostavljena i preduzeća u fazi razvoja iz tehnoloških sketora vrijedan 100 miliona evra.

Fond EDIF podržavaju Evropska komisija, Evropski investicioni fond, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, kao i zemlje iz regiona.

Cilj konferencije je podizanje svijesti malih i srednjih preduzeća o raspoloživosti vlasničkog ulaganja u regionu, o zahtjevima ovakve vrste investitora, informisanje investitora o perspektivnoj raspoloživosti malih i srednjih preduzeža sa visokom stopom rasta, te za davanje preporuka za unapređenje poslovnog okruženja s ciljem vlasničkog ulaganja.

Forum zajednički organizuju Sekretarijat Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/, USAID i SIDA.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.