NavMenu

Podržan prijedlog zakona o carinskoj tarifi

Izvor: Fena Utorak, 19.06.2012. 15:49
Komentari
Podeli

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH je na današnjoj sjednici podržala Prijedlog zakona o carinskoj tarifi, uz nekoliko prihvaćenih amandmana.

Komisija je prihvatila amandmane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koje je prihvatilo i Vijeće ministara BiH, a nije podržala amandmane koje su uložili poslanici Saša Bursać i Šemsudin Mehmedović koji će svoje amandmane obnoviti u plenarnoj fazi.

Mehmedović je nakon sjednice Komisije kazao Feni da je suština njegovih amandmana da se u zakonu o carinskoj tarifi dodefiniše šta obuhvata taj zakon, jer carinska tarifa, po ovako definiranom tekstu zakona, nije sastavni dio zakona o carinskoj tarifi.

"Drugi, najvažniji amandman, jest da se ostavi mogućnost Vijeću ministara da u sezoni reaguje na način da se zaštiti domaća poljoprivredna proizvodnja od prekomjernog uvoza, to jest da imamo istu klauzulu kakve imaju članice Evropske unije koje mogu da zabrane, recimo, uvoz šljive iz BiH u EU u vrijeme sazrijevanja", kazao je Mehmedović.

Zašto mi, dodao je, ne bismo to učinili s krompirom, paprikom, paradajzom jer je očigledno da je za vrijeme sazrijevanja poljoprivrednih proizvoda u BiH opća navala poljoprivrednih proizvoda iz Makedonije, Mađarske, iz susjednih zemalja i to s cijenama koje su dampinške, s razlogom, jer susjedne zemlje i zemlje EU potiču poljoprivrednu proizvodnju i to veoma visoko što BiH nije u stanju.

"Ovo je prilika da ostavimo mogućnost Vijeću ministara BiH da reaguje na način da se zaštiti taj bosanskohercegovački poljoprivredni proizvođač", kazao je Mehmedović.

Tokom rasprave o predloženom zakonu većina članova komisije kritizirala je resorno ministarstvo zbog činjenice da ni na današnjoj sjednici, iako je to bilo potrebno, nije bio prisutan ni ministar niti bilo ko iz ministarstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.