NavMenu

GIZ u BiH provodi projekat "Podrška obrazovanju odraslih"

Izvor: eKapija Utorak, 19.06.2012. 12:31
Komentari
Podeli

GIZ projekat "Podrška obrazovanju odraslih", koji se provodi u ime njemačke i švicarske vlade, u periodu od 18. do 30.06.2012. realizuje stručnu edukaciju za nastavno osoblje OŠ "Branko Radičević" u Banja Luci, u svrhu njihovog usavršavanja iz oblasti andragogije, odnosno metode i tehnike sistematskog obrazovanja odraslih.

Devetnaest nastavnika učestvuje na obuci koju vode renomirani andragozi sa Filozofskih fakulteta u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu. Univerzitetski profesori iz regiona i BiH kreirali su sadržaje kako bi nastavnicima osnovnih škola olakšali rad sa odraslima koji naknadno stiču osnovno obrazovanje. U okviru pet modula stručne edukacije nastavnici će dobiti priliku da nadograde svoja znanja između ostalog o karakteristikama odraslosti, te životnim i radnim fazama odraslog čovjeka. Nadalje, nastavnici će biti obučeni za komunikaciju i upravljanje obrazovnom grupom, vizualizaciju i prezentaciju, saznati će više o interaktivnim metodama obrazovanja odraslih, te prilagođavanju kurikuluma za osnovno obrazovanje radu sa odraslima.

Nastavnici osnovnih škola, koji su obučeni za rad sa djecom, zaduženi su i za podučavanje odraslih osoba koje naknadno stiču osnovno obrazovanje i stručna do-edukacija iz oblasti andragogije će biti dragocjena u pripremi za rad s odraslima.

"Ovakvim provođenjem stručnog edukacijskog procesa za nastavnike osiguravamo uspjeh u realizaciji projekta `Podrška obrazovanju odraslih` u punom smislu, obzirom da će nastavnici uključeni u proces biti u potpunosti pripremljeni za rad sa budućim polaznicima", rekla je Azra Leho, GIZ Podrška obrazovanju odraslih

U narednom periodu će, pored realizovanih obuka u Zenici i Banja Luci, još u četiri osnovne škola iz cijele BiH biti održane obuke za ukupno 114 nastavnika uključenih u projekat. Do sada obučeni nastavnici su iskazali zadovoljstvo ponuđenim sadržajem i mišljenja su da će pružena saznanja znatno olakšati rad u budućnosti, kako njima tako i korisnicima njihovih usluga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.