NavMenu

Na korak do realizacije: Mostar dobiva dugo očekivane golf terene

Izvor: Dnevni list Utorak, 19.06.2012. 11:07
Komentari
Podeli

Konačno se bliži realizacija dugo najavljivanog projekta izgradnje golf terena u sjevernom dijelu grada, za koje je još prošli saziv Gradskog vijeća Mostara donio odluku o izradi regulacionog plana. Naime, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojena je odluka o donošenju i provođenju regulacijskih planova, između ostalog, i za golf terene.

U ponedjeljak će po pitanju istog biti upriličena javna rasprava u zgradi federalne Vlade. Nakon javne rasprave sljedeći korak je usvajanje istih i sama realizacija, naravno ukoliko ne dođe do nekih nepredviđenih poteškoća.

Investitori postoje

Direktor mostarskog Zavoda za prostorno uređenje Salem Bubalo ne vidi nikakve poteškoće po pitanju realizacije ukoliko do usvajanja regulacijskih planova, jer tvrdi kako su britanski investitori i dalje zainteresovani za izgradnju.

"U kontaktu smo sa zainteresovanim investitorima, baš smo posljednjih dana s njima dogovorili smjernice koje se odnose na standarde vezane uz izradu određenih stavki regulacijskog plana koje zahtijeva izgradnja golf terena. Ali bitno je da se usvoji plan, je rbez njega nema nikakvih aktivnost. U tome je cijela poenta jer ne može niko raditi dok se regulacijski plan ne usvoji jer nema pravne osnove za početak radova", kazao je Bubalo te naglasio kako upravo zbog toga sve ovo toliko dugo traje.

Unatoč mnogobrojnim zastojima koji su pratili ovaj projekat, ne samo golf terena, već i drugih višemilionskih projekata, čija je izgradnja najavljena na području Sjevernog logora, Bubalo je pojasnio kako investitor nije odustao upravo iz razloga što Mostar može ponuditi ono što rijetko koji grad u regiji može.

To je najprije sama lokacija koja zadovoljava standarde i kriterije ovakvih projekata kao što su voda i sunce, zatim sama veličina prostora, kao i blizina mostarske zračne luke.

Dva golf terena

Podsjetimo kako je ovdje riječ o dva golf terena koji bi se svim pratećim sadržajima prosirali na nekih tristo hektara.

Prvi bi bio manji sa devet rupa, a nalazio bi se na prostoru iznad igrališta FK Bjelopoljac, pa uzduž rijeke Neretve sve do prve benzinske stanice koja gravitira naselju Salakovac.

Drugi golf teren bi pak trebao imati osamnaest rupa i nalazio bi se na prostoru između naselja Podgoranii Vinograda "Hepok" na sjevernom dijelu iznad naselja Željuša.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.