Izvor: eKapija | Utorak, 19.06.2012.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

IFAD-ov okrugli sto u Rimu: BBI banka predstavila nove načine finansiranja poljoprivrede

(Foto: b)

UN-ov Fond za razvoj poljoprivrede - IFAD organizirao je u Rimu okrugli sto o temi "Alternativni izvori i inovativni modeli u pronalaženju finansijskih sredstava za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja".

Na ovom značajnom svjetskom skupu, organiziranom s ciljem pronalaženja novih izvora finansiranja poljoprivrede i ruralnih područja, jedini govornik s područja bivše Jugoslavije bio je Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International (BBI).

U svom izlaganju Bukvić je ponudio rješenja koja BBI banka koristi u finansiranju poljoprivrede u BiH te prenio iskustva BBI banke u radu sa finansijskim linijama UN-ove agencije IFAD, Svjetske banke, Islamske razvojne banke, Republike Turske i Maktoum poljoprivrednih fondova, saopćeno je iz BBI-ja.

UN-ova agencija IFAD je pokazala veliku zainteresovanost da koristi islamske bankarske proizvode i sredstva potencijalnih investitora koji dolaze iz islamske tradicije te je zatražila podršku Islamske razvojne banke i BBI banke, koje u ovoj oblasti imaju dugogodišnje iskustvo.

Direktor BBI banke, koja posluje u okvirima bez specifične regulative za islamsko bankarstvo i finansije, ponudio je podršku za razvoj islamskih finansijskih proizvoda i u drugim zemljama koje nemaju zakonsku regulativu za tu vrstu bankarstva.

Međunarodni zvaničnici čestitali su Bukviću na organizaciji nedavno završenog 3.Sarajevo Business Foruma na kojem su prezentirani projekti iz poljoprivrede, što je, smatraju u UN-u, inovativan način za razvoj poljoprivredne proizvodnje kroz strane investicije.

Okrugli sto u Rimu organiziran je s ciljem pronalaska novih izvora finansiranja poljoprivredne proizvodnje, smanjenje siromaštva i razvoja ruralnih područja u svijetu.

Islamsko bankarstvo, koje posljednjih nekoliko godina bilježi konstantan rast u svijetu, UN-ova agencija IFAD prepoznala je kao jedan od ključnih modela za inovativna rješenja u finansiranju i razvoju poljoprivrede.

Konferenciji u Rimu prisustvovali su istaknuti stručnjaci iz cijelog svijeta, predstavnici razvojnih agencija, najvećih svjetskih banaka, državnih fondova i nevladinih organizacija, vlada SAD-a , Italije, Kanade, Kine te predstavnici Islamske razvojne banke (IDB), Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i drugih UN-ovih agencija, saopćio je Ured za odnose s javnošću BBI

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.