NavMenu

Rekonstrukcija Vijećnice u Novom Gradu po planu

Izvor: SRNA Ponedjeljak, 18.06.2012. 15:03
Komentari
Podeli

Rekonstrukcija gradske Vijećnice u Novom Gradu odvija se planiranom dinamikom, zaključeno je danas tokom posjete ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića Novog Gradu.

Nović je rekao da je Vijećnica u Novom Gradu jedna od tri najstarije u BiH, uz onu u Sarajevu i Brčkom.

"Rekonstrukcija Vijećnice u Novom Gradu ima značaj za BiH, jer je objekat smješten na samom graničnom prelazu sa Hrvatskom", rekao je Nović.

On je dodao da će to pokazati da BiH ima civilizacijski odnos prema kulturnoj baštini. "S druge strane, građani će dobiti objekat za kulturne sadržaje", rekao je Nović.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić podsjetila je da je ugovor o rekonstrukciji Vijećnice potpisan prije dvije godine, prvo sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, a nakon toga i sa Ministarstvom civilnih poslova BiH.

"Posebno je zadovoljstvo vidjeti da je u toku rekonstrukcija jednog od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika u Novom Gradu", rekla je Rajilićeva.

Ona je pojasnila da je opština NOvi Grad imala obavezu izrade projektne dokumentacije i pribavljanja građevinske dozvole, dok sve ostale radove finansira Evropska komisija.

Rajilićeva kaže da će u budućnosti, nakon rekonstrukcije, u Vijećnici biti najvjerovatnije zavičajni muzej i drugi sadržaji za koje se opredijeli lokalni parlament.

Ugovor između Evropske komisije i Ministarstva civilnih poslova BiH o rekonstrukciji Vijećnice u Sarajevu i Novom Gradu potpisali su 7. marta ministar civilnih poslova Sredoje Nović, specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić i predstavnici izvođača radova.

Vrijednost ukupnog ugovora sa nadzorom je 640.000 evra, a projekat se Finansira iz IPA fondova za 2009. i 2010. godinu, dok je za Vijećnicu u Novom Gradu odobreno 950.000 evra.

Radovi su počeli u aprilu i trebalo bi da budu završeni do kraja kalendarske godine. Izvođač je Preduzeće "Ehta R", a nadzor je povjeren "SAFEGEU". Zavod za zaštitu spomenika Republike Srpske biće uključen u dijelu rekonstrukcije oslikanog stropa u centralnoj sali.

Prema tenderskoj dokumentaciji, projekta podrazumijeva rekonstrukciju autentičnog enterijera, ofarbanih i gipsanih dekoracija, zatim prezervaciju fragmenata, dekoracije zidnih slika.

Najveća vrijednost objekta je fasadna dekoracija, zbog koje je Vijećnica svrstana u remek-djela i najskladnije objekte u BiH.

Vijećnica je izgrađena 1888. godine, a Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila ga je nacionalnim spomenikom 2006. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.