NavMenu

Ugovor od 9,5 miliona KM: Poreska uprava RS korisnik softvera "SAP"

Izvor: SRNA Ponedjeljak, 18.06.2012. 14:14
Komentari
Podeli

U Banjaluci je danas potpisan ugovor o nabavci i primjeni Integrisanog informacionog sistema između Poreske uprave Republike Srpske i kompanije SAP, vrijednosti 9,5 miliona KM, kojim će se omogućiti lakša komunikacija sa poreskim obveznicima i jednostavnije plaćanje poreskih obaveza.

Novi informacioni sistem omogućiće jednostavnu, brzu i efikasnu komunikaciju sa poreskim obveznicima, što će pojeftiniti rad same Uprave, a unaprijediće se i razmjena podataka sa njenim korisnicima, među kojima su fondovi, opštine, Zavod za statistiku, MUP i Agencija za igre na sreću.

Predsjednik Vlade Srpske Aleksandar DŽombić rekao je da primjena ovog softvera predstavlja nastavak reforme Poreske uprave kojom će se doći do jednostavnije tehnologije njenog rada.

On je dodao da je SAP-ov softver vodeći u svijetu, sa 25 odsto tržišnog učešća, što će pomoći da se napravi transparentnija tehnologija rada Poreske uprave, povećanje prihoda i smanjenje troškova rada.

"Želimo da poreski obveznik jasno zna koja je njegova obaveza, dobije edukaciju od Uprave i da ga ohrabrimo da dobrovoljno ispunjava svoje obaveze", poručio je DŽombić.

Direktorka Poreske uprave Srpske Zora Vidović rekla je da bi u prvoj godini primjene trebalo da se proizvedu efekti od 64 miliona KM, dok će cijela implementacija trajati četiri godine, a finansiraće se iz sredstava računa prinudne naplate.

Ona je navela da je primjena SAP-ovog sistema u okruženju dorinijela povećanju naplate javnih prihoda od tri do 10 odsto na godišnjem nivou, te uštede u radu uprava od 20 do 35 odsto, kao i uštede kod samih korisnika u komunikaciji sa poreskim upravama.

Prema njenim riječima, javni poziv za nabavku opreme raspisan je u avgustu prošle godine.

Direktor SAP Srbija Predrag Vraneš rekao je da će integrisani sistem građanima omogućiti da jednostavnije i tačnije ispunjavaju svoje poreske obaveze, što će dovesti i do smanjenja redova na šalterima Poreske uprave.

On je dodao da je današnji ugovor strateški projekat za ovu kompaniju i da će kompanija uložiti maksimalni napor da ispuni očekivanja građana Srpske i Poreske uprave.

Predstavnik grupe ponuđača koje isporučuju licencu za ovaj proizvod, kompanija "Sirius" iz Banjaluke i "Program" iz Beograda, Dragiša Vasić rekao je da ovaj informacioni sistem neće biti rezervisan samo za Poresku upravu, već i za eksterne subjekte.

On je dodao da će, početkom primjene sistema, početi i primjena indikatora isplativosti investicije, na osnovu kojih će boniteti primjene SAP sistema biti poznati nakon prvih šest mjeseci i dostupni javnosti.

Prema njegovim riječima, održavanje sistema na godišnjem nivou koštaće 18 odsto vrijednosti LOT-a 1.

Kompanija SAP posluje u 50 zemalja svijeta za preko 190.000 korisnika, a uz pomoć njenih softverskih rješenja upravlja se poslovima u 70 vlada širom svijeta, više od 400 gradova, kao i planiraju resursi svih preduzeća za više od 25 industrija.

Na teritoriji zapadnog Balkana korisnici softvera SAP-a su, između ostalih, "Elektroprivreda BiH", "Željeznice BiH", "BH Telekom", "Delta Holding", Naftna industrija Srbije, "Bosnalijek", a današnji ugovor je prvi posao sa javnom institucijom u Srpskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.