Izvor: Dnevni list | Ponedjeljak, 18.06.2012.| 12:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mostar dobiva botanički vrt

Prvi botanički vrt u Hercegovini uskoro bi se trebao izgraditi u Blagaju. Riječ je o projektu pokrenutom od Udruge Novi val iz Blagaja i njemačkog Veleposlanstva. Cilj ovog projekta je zaštita ugroženih biljnih vrsta, ali i edukacija djece o botanici, kao i mogućnost studentima iz Mostara sudjelovanje na praktičnom djelu nastave upravo u vrtu. Projekt polako kreće s realizacijom, a za par dana bi se trebao znati točan prostor koji će on obuhvatiti. Ovaj park uvelike bi mogao doprinijeti turizmu u Blagaju koji je već sam po sebi jedan od jedinstvenih turističkih mjesta u regiji.
Važnost edukacije

"Željeli smo nadograditi kapacitete u sklopu samog eko centra koji posjedujemo, a osim toga, botanički vrt bi nam uvelike pomogao prilikom edukacije djece na terenu", kazao je Adnan Đuliman, predsjednik Udruge Novi val iz Blagaja. Upravo s ciljem edukacije, iz ovog projekta razvilo se još nekoliko planova. Na samoj realizaciji projekta sudjeluje velik broj volontera kao i učenici Koledža ujedinjenog svijeta iz Mostara, Srednja umjetnička škola iz Mostara, a potpisan je i sporazum o suradnji s Agromediteranskim fakultetom Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar s ciljem istraživanja.

Na samom projektu trebalo bi sudjelovati oko 150 volontera koji će pomoći pri samom uređenju vrta. Začinske trave, ljekovito bilje, eterično bilje, hercegovačke vrste voća i biljke koje su pri izumiranju, samo su neke od kultura koje će krasiti botanički vrt.

Biciklistički park

"Već sada imamo mnogo vrsta biljaka raštrkanih po centru te ih želimo ujediniti i izgraditi jedan vrt kako bi sve što se nalazi u njemu bilo pregledno svima koji dođu u posjet", kazao je Đuliman. U samom centru postoje i rijetke vrste životinja pa će botanički vrt sa ovim ljepotama stvoriti jednu cjelinu koja će zasigurno privući velik broj turista.

Osim prvog ovakvog projekta koji će se realizirati u Hercegovini Udruga Novi val također je osmislila i još neke planove. Jedno od njih je zasigurno biciklistički park. Riječ je o 200 kilometara biciklističkih staza s međunarodnom turističkom signalizacijom. Na info pointu koji će se postaviti moći će se dobiti sve potrebne informacije o stazi koja će se kretati od Rujišta, preko Vranjevića, prema Nevesinju, od Nevesinjskog polja prema Zijemljima i onda natrag na Rujište.

"Mislim da je biciklistički park nešto interesantno za ovo područje jer je jedinstven i poseban", kazao je Đuliman.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.