Izvor: SRNA | Ponedjeljak, 18.06.2012.| 11:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mineralne sirovine RS - Značajan i neiskorišten resurs privrede

Mineralne sirovine Republike Srpske predstavljaju značajan resurs privrede koji nije dovoljno iskorišten, a izrađenom monografijom ova oblast biće približena budućim investitorima, istakao je u petak ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević.

Kovačević je na promociji monografije pod nazivom "Mineralne sirovine RS" novinarima rekao da je u ovom dokumentu prikazano kako u budućnosti treba koristiti mineralne sirovine da bi se privreda Srpske razvijala u dobrom pravcu.

"U monografiji se navodi gdje se nalaze mineralne sirovine, kako ih upotrijebiti i koje su količine mineralnih resursa, da bismo prilikom izrade strategije upravljanja mineralnim sirovinama unaprijedili njihovo dalje korištenje", istakao je Kovačević.

Direktor Republičkog zavoda za geološka istraživanja Dragan Mitrović pojasnio je da su u monografiji navedene metalične i nemetalične mineralne sirovine, kao i energetske, pitke termalne i termomineralne vode.

"Dat je pregled svih mineralno sirovinskih potencijala Republike Srpske, onih koje su detaljno istraženi i eksploatišu se, te potencijalnih na kojima su iz opravdanih razloga prekinuta istraživanja i treba da se nastave u narednom periodu", dodao je Mitrović.

Mitrović kaže da u Srpskoj postoje veliki potencijali za proizvodnju opekarskih proizvoda – gline, bentonitske gline, vatrostalne, keramičke i druge nemetalične sirovine.

On je naveo da su na području Srpske evidentirane 63 vrste mineralnih sirovina, te da nisu dovoljno istražena područja Mrkonjić Grada, Šipova, Prijedora do Novog Grada, Motajice, Teslića, Ozrena, područje Milića i Srebrenice i istočne Hercegovine.

On je istakao da je područje LJubije bogato željezom, Srebrenice – bakrom i mineralima, a trenutno se koriste olovo, cink, srebro i kadmijum.

Prema njegovim riječima, dat je i pregled naftno-geoloških istraživanja sa potencijalnim područjima - sjeverni dio Srpske, područje Lopara, Šamca, Prnjavora i dijelom područje Kozare i Prosare.

Recezent monografije Mile Bugarin rekao je da monografija predstavlja sintezu obimne dokumentacije o geološkim istraživanjima na prostoru Srpske, ističući da je najveći broj ležišta i pojava mineralnih sirovina otkriven ili utvrđen pri izradi Osnovne geološke karte od 1958. do 1980. godine.

"Izrada monografije trajala je nekoliko godina i sadrži 473 stranice teksta, 96 slika i 444 tabele ležišta mineralnih sirovina", naveo je Bugarin, ističući da potencijali Srpske, prema obimnoj geološkoj građi i rezultatima monografije, ukazuju da je Republika Srpska na zavidnom nivou kada je riječ o bogatstvu mineralnih resursa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.