Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 18.06.2012.| 09:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bosni i Hercegovini nepoznati efekti oko 4.000 sporazuma

(Foto: b)

U BiH trenutno niko ne zna sa kim zemlja ima zaključene bilateralne ugovore, po kojem osnovu i od kada, a nepoznato je i koji od njih su realizovani, a koji nikada nisu zaživjeli.

BiH je do sada zaključila oko 4.000 sporazuma o saradnji sa drugim državama od kojih većina nije dala nikakve rezultate i neophodno ih je preispitati.

Među najbizarnijim su sporazumi sa Džibutijem i Etiopijom koji predviđaju saradnju u naučnim oblastima. Sa Palestinom je potpisan sporazum o saradnji u korišćenju nuklearne energije u miroljubive svrhe.

Sa Alžirom je zaključeno 18 međunarodnih sporazuma iz oblasti nagrađivanja stručnjaka i pravne pomoći, a sa Avganistanom je potpisano čak 16 ugovora iz oblasti ekonomske, kulturne i naučne saradnje, vazdušnog saobraćaja, platne i trgovinske saradnje.

Nasumice je većinu tih sporazuma potpisao bivši ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, a građani BiH od većine ovih sporazuma nisu imali nikakve koristi.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić po drugi put ove godine tražila je od Savjeta ministara da se izradi sveobuhvatna analiza svih do sada potpisanih i sukcesijom preuzetih međunarodnih ugovora koje je zaključila BiH.

Zatraženo je i da se pregled svih važećih bilateralnih ugovora dostavi Predsjedništvu i Parlamentu BiH.

S obzirom na to da je prvi odgovor koji je dobila od Savjeta ministara bio nepotpun, Majkićeva je inicijativu ponovila.

"BiH ne zna sa kim ima i zašto zaključene bilateralne ugovore, a ne prati se ni kako se oni izvršavaju, jer Savjet ministara BiH ne dostavlja Predsjedništvu i Parlamentu BiH izvještaje o tome", rekla je Majkićeva.

Savjet ministara BiH je na posljednjoj sjednici, na osnovu ponovljene inicijative Majkićeve, usvojio informaciju kojom je sva ministarstva zadužio da analiziraju međunarodne sporazume iz svoje nadležnosti koje BiH ima sa drugim zemljama, kao i da dostave eventualne probleme u njihovom izvršavanju.

Odgovor

Poslije prikupljanja podataka iz ministarstava Generalni sekretarijat trebalo bi da objedini sva mišljenja i pripremi jedinstveni odgovor na poslaničku inicijativu Dušanke Majkić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.