NavMenu

Cazin: Završen drugi ciklus akademije za građane

Izvor: eKapija Petak, 15.06.2012. 09:25
Komentari
Podeli

Nakon što je u Cazinu kao jednoj od sedam bh. općina prošle godine uspješno implementiran pilot projekt "Akademija za građane", Misija OSCE-a u BiH odlučila je ovoj općini ponovo dati povjerenje uključivanjem u novi ciklus Akademije među 23 općine u BiH.

Tokom protekla tri mjeseca 37 Cazinjana pratilo je predavanja i razgovaralo s predstavnicima općinskih organa uprave. Tako je postignut osnovni cilj - općina je uspostavila bolju komunikaciju s građanima, a Cazinjani koji su pohađali Akademiju dobili su puno korisnih infromacija o radu općine, javio je RTV Cazin.

Dobro infoirmiran građanin itekako je korisan i za općinu Cazin i upravo tu vrijednost projekta u prvi plan ističe načelnik Općine Nermin Ogrešević.

"Naši građani i općina pokazuju zainteresiranost za ovakve i slične projekte što je vrlo ohrabrujuće i pozitivno. Posebno stoga, jer je naš generalni cilj što otvorenija i transparentnija komunikacija s građanima, a ovaj projekt nam uistinu pomaže u ostvarivanju tog cilja", kazao je Ogrešević.

Svoje zadovoljstvo zbog uspjeha tokom drugog ciklusa Akademije za građane izrazio je i koordinator projekta Hamdija Ljubijankić.

Svečanom završetku drugog ciklusa Akademije i dodjeli certfikata polaznicima koji su je uspješno završili prisustvovao je i šef područnog ureda OSCE-a u Bihaću Nikolaos Kavallaris.

"Dosadašnja saradnja s Općinom Cazin zaista je vrlo dobra i vjerujem da se iz ovakve saradnje ostvaruju naši najbolji ciljevi koji su u prvom redu, korisni za građane", kazao je on.

Učesnici Akademije za građane dobili su certifikate kojima ostvaruju pravo na članstvo u Alumni grupi Akademije za građane i na taj način dobijaju priliku direktno učestvovati u procesu donošenja brojnih odluka u lokalnoj zajednici. Svima koji su, kako je kazano, na bilo koji način doprinijeli radu drugog ciklusa Akademije za građane, dodijeljene su zahvalnice, a uskoro će uslijediti javni poziv građanima za učešće u trećem ciklusu ovog projekta.

Teme koje su dominirale tokom ovog ciklusa Akademije za građane bile su vezane za urbanizam, katastar, zaštitu okoliša, javnu sigurnost, funkcioniranje i organiziranje općine i zakon o lokalnoj samoupravi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.