NavMenu

Potpisan ugovor o nabavci: U Bosansku Krupu stiže još 19 plastenika

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.06.2012. 13:14
Komentari
Podeli

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović potpisao je danas ugovor s Opštom zadrugom "BIOS" p.o. iz Visokog o nabavci još 19 plastenika sa sistemom za navodnjavanje. Vrijednost ugovora je 57 hiljada KM.

Prvi put značajna sredstva za proširenje plasteničke proivodnje kao podrška razvoju povrtlarstva izdvojena su početkom ove godine. S korisnicima 15 plastenika za koje je Općina izdvojila 45 hiljada KM, ugovore je načelnik Halitović potpisao u martu. U to vrijeme se uvidjelo da zaista postoji ogroman interes za dodatnom nabavkom što je i uslovilo potpisivanje novog ugovora.

Inače, Općina Bosanska Krupa je objavila Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu plastenika površine od 100 m2 sa sistemom za navodnjavanje iz sredstava za podršku razvoja poljoprivrede u općini Bosanska Krupa za 2012. godinu. Prijavilo se 54 poljoprivrednika, od kojih je 19 s najviše bodova dobilo priliku za uzgajanje u ovim plastenicima. Vrijednost jednog plastenika, kojeg će pomenuta firma montirati i dostaviti je oko 3 hiljade KM.

Naravno, postojali su jasni uslovi za dodjelu. Osim osnovnih, kao što je prebivalište, prostor za plastenik i izvor napajanja pitkom vodom, to je i da podnosilac zahtjeva u poslijeratnom periodu nije dobio plastenik kao pomoć održivom povratku u vidu donacije ili drugog vida pomoći.

Vrednovanje prispjelih prijava na Javni poziv za dodjelu plastenika vršilo se i zavisno od toga je li osoba zaposlena. Naravno, veće šanse su imali oni koji duži period ne rade ili u svom domaćinstvu imaju više osoba na evidenciji nezaposlenih.

Procjenjuje se da plastenik od 100 m2 omogućuje proizvodnju od dvije do dvije i po tone, što znači da će u Bosanskoj Krupi sa 19 plastenika biti moguće dobiti oko 45 tona proizvoda, nebitno spada li pod ljetnu ili zimsku kulturu. Jasno je, a i ohrabrujuće, da na kraju možemo govoriti o značajnim finansijskim sredstvima.

Pokušaj je ovo da zainteresirani građani na pravi način, kvalitetno, krenu s radom i uzgajanjem. Da su u mogućnosti ostvariti dobit, hraniti porodicu, biti od društvene koristi pa kasnije možda i zaposliti druge. Praksa pokazuje da se sa svakim plastenikom garantuje barem jedno novo radno mjesto.

Kako ističe načelnik prilikom potpisivanja ugovora, trend nabavke plastenika će se nastaviti i u budućnosti zavisno od sredstava koja se budu osiguravala za podršku razvoja poljoprivrede, odnosno povrtlarstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.