Izvor: eKapija | Srijeda, 13.06.2012.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Održani susreti predsjednika Privrednih komora zemalja bivše Jugoslavije

(Foto: b)

Unapređenje regionalne suradnje u kontekstu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju bila je tema 19. susreta predsjednika privrednih zemalja bivše Jugoslavije koji je održan 12. juna u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u Zagrebu. Cilj ovogodišnjeg susreta predsjednika komora bio je definirati pravce buduće suradnje, utjecaj hrvatskog članstva u Europskoj uniji na postojeće ekonomske odnose zemalja potpisnica Sporazuma CEFTA-e, kao i mogućnosti koje se regiji otvaraju ulaskom Republike Hrvatske u EU.

Susretu vodećih ljudi privrednih komora regije, čiji je domaćin bio predsjednik HGK Nadan Vidošević, prisustvovali su predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruno Bojić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Avdo Rapa, predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu, predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, predsjednik Stopanske komore Makedonije Branko Azeski, predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, predsjednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović te Andrej Friedl, savjetnik predsjednika Gospodarske zbornice Slovenije. Na susretima su učestvovali i Neven Mimica, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za unutarnju, vanjsku i europsku politiku, i Lazar Prkačin, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovinu.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je kako je tema susreta od vitalnog značaja za sve zemlje regije. On je kazao da su posljednjih desetak godina primjenom zone slobodne trgovine, te Sporazuma CEFTA-e ostvareni vrlo dobri poslovni rezultati i zabilježen rast robne razmjene i do 300 posto. Ulaskom Hrvatske u EU, kako je konstatovao, u regiji će nastat problem u prometu robe na tehničkoj razini (akreditirane laboratorije). Problema bi moglo biti posebno u robnoj razmjeni Hrvatske i Bosne i Hercegovine zbog čega će, kako je kazao, komorske strane uložiti napor kako ne bi nastale i veće štete.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruno Bojić je kazao da su zemlje regije međusobno jedna drugoj važni privredni partneri, posebno u pogledu vanjskotrgovinske razmjene. On je naglasio potrebu razvijanja međusobne suradnje i zajedničkog nastupa na trećim tržištima, te podsjetio i na obećanu pomoć Republike Hrvatske koju će pružati zemljama regije u približavanju europskim integracijama.

Predsjednik Bojić je u svom izlaganju ukazao i na neriješene imovinsko- pravne odnose sa Hrvatskom, pitanje graničnih prijelaza za izvoz poljoprivrednih proizvoda, te potrebu da Republika Hrvatska i Evropska unija našoj zemlji omoguće prijelazni period primjene propisa Evropske unije za plasman bh. proizvoda na tržište Hrvatske do trenutka njenog punopravnog članstva u Evropskoj uniji, odnosno do 30.06.2012. godine.


Učesnisi sastanka čestitali su predsjedniku HGK Vidoševiću na ostvarenim rezultatima na putu ulaska Hrvatske u EU. Posebno su naglasili da ulazak Hrvatske u EU treba biti most suradnje između Europe i regije, te da ga treba iskoristiti za unapređivanje međusobne suradnje.

Na skupu su istaknuta i bitna pitanja, kao što je odnos javne potrošnje te demografsko pitanje, čiji su trendovi vrlo nepovoljni, te pitanje potrebe izmjena u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju s EU, od čega bi koristi imale sve zemlje regije, a da pri tome nitko ne bi smio biti povlašten, niti gubitnik.

Na inicijativu predsjednika Bojića jubilarni 20. susreti predsjednika komora zemalja bivše Jugoslavije bit će održani u septembru u Sarajevu. Istovremeno, Bojić je predložio da tema sastanka bude identificiranje negativnih implikacija vezanih za normalno funkcioniranje i razvoj privrede, pogotovo među zemljama bivše Jugoslavije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.