NavMenu

Sarajevo-Mostar: Jutros krenuo novi, savremeno opremljeni voz

Izvor: Fena Srijeda, 13.06.2012. 10:15
Komentari
Podeli

Novi, savremeno opremljeni, niskopodni, elektromotorni voz krenuo je jutros u 9.00 sati na promotivnu vožnju iz Sarajeva do Mostara.

Na svečanosti koja je tim povodom održana uoči polaska sa željezničke stanice u Sarajevu, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić rekao je da ovaj događaj, koji je organizirala kompanija Željeznice FBiH, predstavlja uvod u instalaciju talgo vozova, u čemu će Federacija biti prva među regionalnim željeznicama.

Uvođenje talgo vozova do kraja ovog ljeta najavio je na svečanosti direktor kompanije Željeznice FBiH Nedžad Osmanagić.

"Nakon skoro tri decenije, građani BiH konačno su dobili ovaj visokokomforni i savremeno opremljeniji voz koji će putnici Željeznica FBiH koristiti narednih 30 godina", saopćeno je iz ovog preduzeća.

Voz je proizvela hrvatska firma "Končar elektična vozila" u saradnji sa stručnjacima iz Željeznica FBiH.

To je kompaktni četverodijelni voz sa dva pogonska modula i sa 176 sjedećih mjesta u prvom i drugom razredu, te 94 stajaća mjesta u drugom razredu. Maksimalna brzina koju može razviti je 160 km/h, a razmještaj opreme odlikuje se funkcionalnošću i estetskim karakteristikama. U prostoru namijenjenom za putnike ugrađene su djelimične transparentne pregrade koje vizuelno ne zatvaraju prostor, a štite putnike od hladnog zraka pri otvaranju vrata.

Željeznice FBiH započinju proces maksimalnog poboljšanja kvaliteta svojih usluga u putničkom saobraćaju, a ovo je samo početak, izjavo je uoči polaska voza prema Mostaru direktor kompanije Nedžad Osmanagić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.