NavMenu

Stanogradnja i novogradnja u Brčkom: Standard za budućnost je izgradnja niskoenergetskih objekata

Izvor: eKapija Utorak, 12.06.2012. 11:15
Komentari
Podeli

Brčko Distrikt broji oko 85000 stalno naseljenih stanovnika i oko 17000 Brčaka koji rade u inostranstvu. U Brčkom postoji oko 11000 stanova, u kojima živi oko 30000 stanovnika. Veći broj stanovnika živi u porodičnim kućama.

Od ukupnog broja stanova preko 9000 je u staroj gradnji, odnosno u zgradama koje su izgrađene prije 1990 godine. Zgrade takozvane stare gradnje i pored dobro i čvrste konstrukcije nalaze se u lošem stanju. To su objekti sa prosječnom starosti od 30 do 40 godina, te je većini potrebna rekonstrukcija, izmjena fasade i instalacija.

Nedostatak ovih objekata leži i u činjenici da su energetski neefikasni, bez ikakve toplotne izolacije sa prosječnom godišnjom potrošnjom za grijanje i hlađenje od 180 kWh/m2. Mnogi od ovih stanova su renovirani sa zamjenjenom stolarijom, ali to je samo jedan korak u postizanju komfora stanovanja.

Od 2000. godine do danas u Brčkom je izgrađeno blizu 2000 stanova, koji se nazivaju nova gradnja. Ovi stanovi su ugravnom projektovani prema novim zahtjevima i standardima. Raspored prostorija u stanovima je drugačiji prema sadašnjim zahtjevima stanara. Izrađuju se ljepše fasade sa termoizolacijom prema sadašnjim propisima.

Međutim i nova gradnja ima svoje nedostatke. Sve do prošle godine nisu zahtijevana parking mjesta uz novoizgradjeni objekat, tako da se izgradnjom novih objekata problem parkinga u gradu povećavao. Nažalost, u prvim poslijeratnim godinama u nedostatku finansijskih sredstava, lošoj kontroli često se kod pojedinih investitora javljao loš kvalitet gradnje kao i prebrza dinamika izgradnje, što je cjelokupnu novu gradnju dovelo na loš glas.

Izgradnja u 2012. godini

Od početka 2011. godine svi novosagrađeni objekti moraju imati dovoljan broj parking mjesta prema standardima. Investitori se zbog velike cijene zemljišta u gradskom području i komfora najčešće odlučuju za izgradnju garažnih mjesta u suterenu objekta. Sam kvalitet gradnje je povećan. Osnovni razlog povećanju kvaliteta su zahtjevi kupaca stanova za sigurnijim i kvalitetnijim stanovanjem. Velika pomoć investitorima je dostupnost novih materijala, naročito onih za završnu obradu, izolacije i sve veća upotreba kvalitetne stolarije.

Standard za budućnost je izgradnja niskoenergetskih objekata. Ugradnja kompletne instalacije, pored obavezne standarne tu su interfon, video nadzor ulaznih vrata, kompletne instalacije za kablovsku televiziju i internet, nove tendencije u osvjetljenju životnog prostora, zatim protivprovalna ulazna vrata, kvalitetne i za oko uskalađene završne obloge, kompletnost izgradnje.

Trenutna dinamika izgradnje nije na zavidnom nivou. Uglavnom zbog krize i nedostatka sredstava ne gradi se mnogo stanova. Trenutno se završava nekoliko objekata čija je gradnja počela prošle godine, u ovoj godini započela je izgradnja tri stambena objekta. Broj završenih stanova u prošloj godini je znatno manji nego ranijih godina. Iz tog razloga kao i zbog povoljne cijene se stanovi u izgradnji uglavnom prodaju u fazi izgradnje i to najčešće u početnoj fazi prije pokrivanja objekta.

Cijene stanova

Cijene stanova u staroj gradnji se kreću od 800 do 1000 KM/m2, odnosno maksimalnih 1100 KM/m2 ukoliko je stan kompletno renoviran ili se nalazi u strogom centru grada.

Cijene stanova u staroj gradnji mogle bi dostići blagi pad, naročito za stanove koji nisu renovirani.

Cijena stanova u novoj gradnji u korištenom stanu se kreće od 1000 do 1200 KM/m2. Pri kupovini ovih stanova treba voditi računa da li je stan uknjižen.

Cijena stanova u izgradnji se kreće od 1000 do 1400 KM/m2, u zavisnosti od opremljenosti stana, kvaliteta gradnje, spratnosti, lokacije...

Cijena izgradnje stana zadovoljavajućeg kvaliteta sa uračunatom cijenom zemljišta na prosjećnoj lokaciji i pratećim troškovima a bez profita Investitora iznosi oko 1100 KM/m2. Značajno je istaći da je cijena građevinske dozvole izrazito povoljna, odnosno kreće se u iznosu od 210 do 410 KM za objekat. Pored ovoga plaćaju se saglasnosti u iznosu od 60 do 100 KM po jednoj saglasnosti kao i određene takse u iznosima od 5 do 15 KM, te projekat i revizija projekta. Kada saberemo ove troškove dobijemo da do početka gradnje porodične kuće površine 100 m2 bez cijene placa treba izvojiti svega oko 1000 KM.

Investori stambenih i stambeno-poslovnih zgrada u najčešćem slučaju u Brčkom dolaze do zemljišta za izgradnju zgrada ugovorom o zajedničkom ulaganju sa vlasnicima zemljišta koji nakon izgradnje preuzimaju određeni procenat nekretnina. Ukoliko na ovaj način Investitor uđe u gradnju do početka radova za lokacijske uslove, građevinsku dozvolu, saglasnosti, izradu idejnog i glavnog projekta te reviziju projekta treba da izdvoji svega 10 do 15 KM/m2 korisne površine objekta.

Zaključak

I pored krize koja traje već tri godine potražnja za novim stanovima je izražena, čak i veća nego ponuda. Stanove u Brčkom pored stanovnika kupuju i osobe na privremenom radu u inostranstvu kao i stanovnici okolnih manjih opština. U isto vrijeme ponuda je sve manja zbog sve lošijeg finansijskog stanja u građevinarstvu.

Preduzeće Planinvest d.o.o. za gradjevinski inženjering Brčko vrši kompletnu stručnu uslugu prilikom izgradnje objekata. Preduzeće nudi usluge pronalaženja placa za gradnju, izradu projektne dokumentacije, pomoć pri pribavljanju papirologije za gradnju i upotrebu objekta, konsultantske usluge, odabir izvođača radova, nadzor nad građenjem, etažiranje objekata i promet nekretnina odnosno prodaju izgrađenih stanova i poslovnih prostora.

"Možemo vršiti samo jednu ili više usluga iz naše ponude a za veći obim poslova i kompletnost usluge nudimo posebne popuste kao i naplatu svih usluga kroz naplatu prodanih nekretnina", ističe Miodrag Simić, direktor Planinvesta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.