Izvor: eKapija | Utorak, 12.06.2012.| 07:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Milion KM za projekte uređenja korita rijeka i ulaganja u industrijsku zonu u Ilijašu

(Foto: b)

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministar privrede KS Rusmir Sendić posjetili su jučer Općinu Ilijaš gdje su sa načelnikom Nusretom Mašićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Petrom Ilićem, te njihovim saradnicima, razgovarali o aktuelnim problemima i projektima kao i razvojnim planovima u ovoj lokalnoj zajednici. Upriličen je i zajednički obilazak korita rijeke Misoče čije uređenje na potezu od naselja Mlini do Kamenice finansira Kanton Sarajevo, te oblizak plantaže voća jednog od najuspješnijih voćara na području ove općine i Kantona Muriza Fazlića, a čiji je rad kroz novčane podsticaje također podržao Kanton Sarajevo.

Kako je istakao načelnik Mašić, općina Ilijaš je ima jasne ciljeve razvoja i oni su uglavnom vezani za nastavak realizacije projekata u oblasti poljoprivrede i turizma, " jer su one razvojna šansa ove lokalne zajednice". Prioritet je, prema njegovim riječima, i nastavak regulisanja imovinskopravnih odnosa u industrijskoj zoni Luka, ali i završetak radova na ambulatni porodične medicine u Mrakovu, nabavka rendgen aparata u Domu zdravlja kao i osposobljavanje fizijatrijske sale i upošljavanje fizijatara u ovoj ustanovi, te rješavanje problema nedostajućeg javnog prijevoza i sanacije oko 300 km loše putne infrastrukture, a za čije rješenje u ovoj Općini očekuju i podršku Kantona.

Većinu započetih projekata u oblasti poljoprivrede, turizma, kao i razvoja industrijskih zona u ovoj općini finansijski podržava Ministasrtvo privrede Kantona Sarajevo koje je, prema riječima ministra Sendića, u prošloj godini samo za podsticaje poljoprivredi kroz niz projekata izdvojilo oko 1.100.000,00 KM.

Kako je naveo ministar Sendić, u 2012. godini u budžetu Kantona je planirano 1.025.000,00 KM koje će između ostalog biti raspoređene za realizaciju druge faze projekta uređenja korita rijeke Misoče uzvodno prema izvoru, te za regulaciju i uređenje korita rijeke Ljubine u Srednjem biti izdvojeno, potom na projekte pošumljavanja i deminiranja šumskog područja, čišćenje rijeke Drače, a u planu je i izrada studije opravdanosti rekonstrukcije "Bijambara" u svrhu razvoja turizma na ovom području. Ulaganja u industrijsku zonu, i to uglavnom na rješavanje imovinsko pravnih odnosa, planirana su na nivou prošlogodišnjih i iznosit će oko 300.000,00 KM.

(Foto: b)

"Za završetak druge faze projekta uređenja korita rijeke Misoče Ministarstvo će u ovoj godini izdvojiti 90.000,00 KM, a za regulaciju i uređenje korita rijeke Ljubine u Srednjem 160.000,00 KM", precizirao je ministar Sendić.

Ističući da su strateški ciljevi Vlade KS razvoj poljprivrede, truzma, te malih i srednjih preduzeća premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, naveo je da u Općini Ilijaš Ilijaš postoje dobri uslovi za to, a što su svojim primjerom uspješnog poslovanja pokazali brojni poljoprivrednici na području ove općine. Kako je naveo premijer Musić razmatraju se i mogućnosti da se dosadašnja praksa podsticaja njihovoj proizvodnji u vidu bespovratnih sredstava programira u vidu formiranja tzv. štedno-kreditnih fondova razvojnog karaktera iz kojih bi se proizvođači finansirali pod povoljnim uslovima uz to da se dio njihovih proizvoda plasira u robne rezerve Kantona. Na ovaj način, smatra premijer, više poljoprivrednika bi moglo aplicirati na sredstva za razvoj djelatnosti.

Što se tiče problematike u oblasti zdravstvenih usluga i saobraćaja u ovoj Općini premijer je kazao da će je u saradnji sa resornim ministrima detaljno razmotriti radi iznalaženja adekvatnih rješenja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.