NavMenu

Novih pola miliona KM ulaganja u puteve općine Kakanj

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 11.06.2012. 15:23
Komentari
Podeli

Nakon što je prošle godine provedena procedura javne nabavke za rekonstrukciju lokalnih cesta Kakanj-Varda-Pope-Greben i Poljani-Papratno-Lučići na osnovu koje je potpisan ugovor sa firmom "HS putevi" Doboj Jug, najpovoljnijim ponuđačem, te nakon što je kasnije raskinut ugovor sa ovom firmom, provedena je nova procedura javne nabavke u kojoj su kao najpovoljniji ponuđači izabrane firme "Trgošped" Kakanj za rekonstrukciju puta Kakanj-Varda-Pope-Greben, te "Hajdić" d.o.o. Maglaj za rekonstrukciju puta Poljani-Papratno-Lučići.

Sa ovim firmama načelnik Jašarspahić danas je potpisao ugovore o izvođenju radova na rekonstrukciji pomenutih cesta. U ime maglajske firme "Hajdić" ugovor je potpisao Salko Hajdić, zamjenik direktora, dok je u ime "Trgošpeda" ugovor potpisao direktor Iso Zaimović.

Vrijednost radova na rekonstrukciji lokalne ceste Kakanj-Varda-Pope-Greben iznosi 249 355,48 KM, a za rekonstrukciju lokalne ceste Poljani-Papratno-Lučići izvođaču radova bit će plaćen iznos od 188 519,50 KM. Radove finansira Federalno ministarstvo prometa i komunikacija kroz Program utroška preostalih sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licence za 2009. godinu i dijela sredstava za 2010. godinu.

Rok za izvođenje radova iznosi 60 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

"Ne bi trebalo da bude nekih poteškoća pri sanaciji puta Kakanj-Varda-Pope-Greben. Radovi počinju uskoro", rekao je Iso Zaimović, direktor "Trgošpeda".

Firma Hajdić prvi put radi na području općine Kakanj, pa je Salko Hajdić, predstavnik ove firme, rekao da će radovi biti izvedeni u roku i da će ova firma opravdati povjerenje.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija dostavilo je Općini Kakanj svoju saglasnost za potpisivanje ugovora za implementaciju projekata rekonstrukcije lokalnih cesta Kakanj-Varda-Pope-Greben i Poljani-Papratno-Lučići za koje su odobrena sredstva od GSM licence. Davanje ove saglasnosti znači da je Ministarstvo shvatilo objektivne okolnosti zbog kojih ovi projekti nisu u roku realizirani i da je pristalo na produženje roka za provedbu ovih projekata. Dakle, neće biti preusmjeravanja ovih sredstava u neke druge svrhe.

Podsjetimo, nakon što je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija dostavilo obavijest da će Vlada FBiH preusmjeriti odobrena, a nerealizirana sredstva, od GSM licence za 2009. i dio sredstava za 2010. godinu, te nakon što je dat rok da odobrena sredstva budu realizirana do 1. juna 2012. godine, načelnik Jašarspahić od Ministarstva je zatražio da se produže rokovi za realizaciju projekata jer u Kaknju nisu do kraja realizirani projekti rekonstrukcije lokalnih cesta Kakanj-Varda-Pope-Greben i Poljani-Papratno-Lučići za koje su odobrena sredstva od GSM licence. Načelnik je pojasnio i zašto ovi projekti još uvijek nisu završeni. Naime, Općina Kakanj bila je prinuđena provoditi novi postupak javne nabavke nakon raskida ugovora sa firmom "HS putevi".

"O problemima i sporoj dinamici realizacije koje smo imali sa spomenutom firmom od samog početka realizacije projekata smo Vas upoznali u oktobru i decembru 2011. godine. Ministarstvo je dalo saglasnost za provedbu novog postupka javne nabavke, a otvaranje ponuda je 14. maja 2012. godine. Poštujući sve zakonske rokove vezano za Odluku o dodjeli ugovora, žalbene rokove, dostavljanje izvještaja Ministarstvu o provedbi procedure javne nabavke i nacrta ugovora o izvođenju radova i ostalo, u najboljem slučaju ugovor o izvođenju radova može biti potpisan sredinom juna 2012. godine", pisao je Ministarstvu početkom maja 2012. godine načelnik Jašarspahić.

Osim ugovora za pomenute lokalne ceste, sa "Trgošpedom" je potpisan i Ugovor o izvođenju radova na hitnim intervencijama na području općine Kakanj za 2012. godinu. Ukupna ugovorena cijena iznosi 54 686 KM. Izvođač radova ugovorom se obavezuje da će radove izvoditi sukcesivno do kraja budžetske 2012. godine, na način da naručilac izvođaču, prema potrebama na terenu, izdaje narudžbenicu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.