NavMenu

GIZ organizuje učešće na Prvom međunarodnom sajmu regija Jugoistočne Evrope - Radovis EXPO

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.06.2012. 15:05
Komentari
Podeli

U okviru realizacije projekta Podrška lokalnom i regionalnom ekonomskom razvoju (LRWF) njemačka vladina organizacija GIZ organizuje učešće na Prvom međunarodnom sajmu regija Jugoistočne Evrope – Radovis EXPO, od 07. do 09. juna - za predstavnike regije koja obuhvata opštine Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac (u daljem tekstu Regija).

Cilj učešća na sajmu je, preko izlaganja na sajamskom štandu, učešćem u tematskim forumima i prisustvom na kulturno-zabavnim događajima, predstavljanje Regije i njenih ekonomskih, prirodnih i kulturno-istorijskih potencijala, uspostavljanje saradnje, te razmjena ideja, znanja i iskustava u vezi sa regionalnim ekonomskim razvojem.

Projekat Podrška lokalnom i regionalnom ekonomskom razvoju (LRWF) se realizuje u ime Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ-a) u BiH od 2008. godine.

Na sajmu će prijavljene regije imati mogućnost da predstave sebe, svoje najuspješnije projekte i poslovne subjekte, a koji predstavljaju okosnicu regionalnog i lokalnog ekonomskog razvoja u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, turizma, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i kulture. Organizatori sajma su opština Radovis, njen Centar za lokalni razvoj i Centar za razvoj regiona Jugoistočne Evrope, a pokrovitelji sajma su predsjednik Makedonije, Ministarstvo za lokalnu samoupravu Makedonije, GIZ i Milieukontakt Macedonia. Pored opštinskih i predstavnika regija iz svih zemalja regiona Jugoistočne Evrope, te Danske, Grčke, Bugarske, Turske, SAD, Njemačke i Moldavije, na sajmu se očekuje i učešće predstavnika privredog sektora, diplomatskog kora, međunarodnih i organizacija civilnog društva. Na završnoj ceremoniji predviđeno je i svečano potpisivanje deklaracije o uspostavljanju Mreže regija Jugoistočne Evrope – SEEREG.NET. Namjera organizatora je da Radovis EXPO pretvore u godišnji događaj koji će imati za cilj promociju EU principa koji se odnose na regionalni razvoj. Sajam će u potpunosti biti pokriven od strane domaćih i međunarodnih medija.

U okviru realizacije LRWF projekta, GIZ organizuje od 10. do 16. juna 2012, Njemačka i studijsko putovanje u Njemačku za 20 predstavnika Regije opština Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac. Svrha studijskog putovanja je upoznavanje sa najboljim praksama u regionalnom ekonomskom razvoju Savezne Republike Njemačke, odnosno kako se na najefikasniji i najefektivniji način koriste prirodni, ekonomski, socijalni i kulturni resursi regije kao komparativne prednosti za dobrobit ljudi koji žive i rade na njenoj teritoriji. S obzirom na cilj GIZ-a da pruži podršku aktivnostima na uspostavljanju regionalnog brenda, studijska posjeta će obuhvatiti opštine, menadžment i sjedišta regionalnih brendova Njemačke, te proizvođače koji ih koriste.

Sve troškove učešća na sajmu i studijskog putovanja snosi GIZ. U okviru podrške regionalnog ruralnog razvoja Regije, GIZ je podržao, osnivanje Lokalne akcione grupe (LAG), izradu Regionalne strategije ruralnog razvoja opština Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac za period 2012-2015. godine, te održavanje konferencije "Brendiranje regija" 19. i 20. aprila 2012. godine u Hotelu Monument na Kozari.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.