NavMenu

Pred zatvaranjem knjižare "Šahinpašić": Rasprodaja 22.000 knjiga

Izvor: Oslobođenje Četvrtak, 07.06.2012. 11:52
Komentari
Podeli

TKD "Šahinpašić" do 20. lipnja svim ljubiteljima pisane riječi po popustima koji su i do 80 posto nudi kako svoja, tako i izdanja drugih bh. izdavačkih kuća iz regiona i svijeta. Konkretnije, u Međunarodnoj knjižari "Šahinpašić" (Ulica Vladislava Skarića) nalaze se 22.000 knjižna naslova.

Razlog popusta pojašnjava Ajdin Šahinpašić, zamjenik direktora TKD "Šahinpašić", koji kaže da prostor u kojemu se nalazi knjižara pripada Općini Stari Grad i da su u njemu otkako je otvorena, a to je već šest godina.

Opala kupovna moć

"Zadnje tri-četiri godine ne možemo izdržati cijenu zakupnine koja odlukom Općinskog vijeća na nivou Općine Stari Grad iznosi 30 KM po kvadratnom metru. Skoro je godina otkako radimo sa gubitkom jer su režijski troškovi zaista ogromni, a 50 posto njih čini cijena najamnine. Odlučili smo se na ovaj potez zato što je kupovna moć građana toliko opala da naš mjesečni promet ne može da podmiri troškove, jednostavno ne možemo više da amortizujemo gubitak koji knjižara pravi".

Ajdin Šahinpašić kaže da do ovoga ne bi došlo da je bilo sluha općinskih vlasti kao što je to slučaj u Općini Centar, te stoga:

"Svakako pozdravljam potez koji je učinila Naša stranka s ciljem davanja podrške, a to je da predloži Općinskom vijeću da se ista odluka o povlaštenoj najamnini izglasa i na području općine Stari Grad, kao što je to slučaj u općini Centar, gdje korisnici poslovnih prostora koji se bave kulturnom djelatnošću plaćaju minimalnu cijenu najamnine od pet maraka po kvadratu. To bi zaista bilo jedino rješenje. Nažalost, nije to jedini problem. Problem je stanje u našoj državi koje dovodi do toga da knjižare više ne rade, da nisu rentabilne i to je razlog zašto smo bili primorani napraviti ovo što smo napravili".

Selidba knjižare

Šta dalje?

"Teško je ovako ad hoc reći kakvo nam je rješenje. Nastavljamo rad u knjižari u Ulici Koševo 44 i nadam se da ćemo otvoriti knjižaru u Ulici Sime Milutinovića. To je naša stara knjižara "Šahinpašić" u Sarajevu, kako bismo na neki način kupcima pružili mogućnost da nas opet nađu u blizini ove knjižare koja je pred zatvaranjem. Također ćemo pokušati naći i adekvatan prostor u općini Centar kako bismo tu preselili knjižaru koja je postala prepoznatljiva za cijeli grad i uopće našu državu", kaže Šahinpašić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.