Izvor: Fena | Četvrtak, 07.06.2012.| 10:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH bogatija za još 12 nacionalnih spomenika

(Foto: b)

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH proglasila je novih 12 dobara nacionalnim spomenikom BiH.

Riječ je o arheološkom lokalitetu Mekota u Gornjim Rakanima, povijesnom području Ostrovica, Ostrovački grad u Bihaću, historijskom području nekropola sa stećcima i nišanima u Faletićima, općina Stari Grad, historijskom području Zmajevac, općina Čelinac, graditeljskoj cjelini Samostan sv. Bonaventure u Visokom, mjestu i ostacima historijske građevine filijalna crkva Blažene Djevice Marije u Bosanskoj Krupi, historijskom području - harem u Šabićima Grahovu, općina Velika Kladuša, Željezni most princa Karla u Foči, historijskom spomeniku - Narodno pozorište RS-a u Banjoj Luci te historijskom spomeniku - zgrada "Turski sud" u Ribnici.

"Komisija je razmatrala 14 prijedloga za proglašenje nacionalnim dobrom te za dva prijedloga donijela negativne odluka, odnosno, ustanovila da ne zadovoljavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima. Radi se o zgradi nekadašnje škole u Rankovićima i objektu carinarnice u Kreševu", kazala je na konferenciji za novinare upriličenoj nakon sjednice Komisije, predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović.

U proteklih deset godina, Komisija je donijela 806 odluka, od toga 679 pozitivnih i 127 negativnih odluka.

"BiH u ovom trenutku ima 679 dobara oda najvećeg nacionalnog značaja, a podaci o ovim spomenicima su arhivirani i dostupni svim zainteresiranim", kazala je Hadžimuhamedović.

Komisija je danas razmatrala i izvještaje o stanju 69 ugroženih spomenika te zaključila da je stanje istih u značajnoj mjeri popravljeno.

Shodno ovome, Komisija je s Liste ugroženih nacionalnih spomenika skinula tri spomenika: Crkvu sv. Nikole u Trijebnju, općina Stolac, Zgradu finansija u Jajcu te Muzejsku zbirku i bibliotečki fond franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici.

Hadžimuhamedović je istakla da su ovi spomenici primjer skrbi nadležnih FBiH za kulturno-historijsko naslijeđe.

Komisija je donijela i zaključak o upućivanju zahtjeva Vladi FBiH, Vijeću ministara BiH kao i kantonalnim i gradskim vlastima da osiguraju neophodna sredstva za provođenje odluka Komisije radi zaštite nacionalnog spomenika, pokretnog dobra - filmskog materijala Kinoteke BiH u Sarajevu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.