NavMenu

Sklapanje i proizvodnja poljskih traktora "Ursus" vršit će se u Bijeljini

Izvor: SRNA Srijeda, 06.06.2012. 15:20
Komentari
Podeli

Poljska firma "Pol-Mot holding S.A." i kompanija "Bobar grupa" iz Bijeljine potpisali su danas u Banjaluci Ugovor o trgovini i proizvodnoj saradnji, kojom je, između ostalog, predviđeno da u fabrici Elvaco, članici Bobar grupe u Bijeljini, budu montirani traktori poznatog brenda "Ursus".

Ugovor su potpisali predsjednik "Pol-Mot grupe" Andrej Zarajčik i predsjednik "Bobar grupe" Gavrilo Bobar u prisustvu predsjednika Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić.

Izražavajući zadovoljstvo zbog sklapanja ugovora, Džombić je rekao da će investicije biti relativno brzo realizovane, a prvi vid saradnje biće realizacija projekta proizvodnje traktora, koja će se proširiti i na ostale djelatnosti, jer ove kompanije u svom sastavu imaju niz preduzeća u raznim djelatnostima.

Džombić je istakao da će Vlada RS i dalje ostati potpuno otvorena za bilo koji vid saradnje i podrške svim kompanijama koje iz Poljske žele da investiraju i ostvare saradnju sa kompanijama u RS.

Prioriteti Vlade Republike Srpske su, kaže Džombić, privreda i nova radna mjesta, te stvaranje privrednog ambijenta kako bi došlo do povezivanja privrednih subjekata u RS, a posebno onih iz drugih zemalja koji žele da investiraju u Srpsku.

On je podsjetio da je prije dva mjeseca, kada je bio u službenoj Poljskoj, osim zvaničnih održao i niz sastanaka sa privrednim subjektima i predsjednicima kompanija radi privrednog povezivanja Srpske i Poljske i zajedničkog nastupa na lokalnom i regionalnom tržištu.

DŽombić kaže da je su poljski privrednici tada pokazali interes jedne kompanije da sklapa, a kasnije i proizvodi traktore poznatog brenda "Ursus" iz Poljske u Srpskoj za tržište BiH i regiona.

Nakon toga su uslijedili kontakti sa svim zainteresovanim kompanijama i zvaničnicima poljske Vlade, rekao je DŽombić i dodao da je prva reagovala kompanija "Pol Mot", koja je kupila "Ursus", obnovila proizvodnju njihovih traktora, htjela da organizuje proizvodnju u Srpskoj za tržište BiH i regiona i pronašla zajednički interes sa "Bobar grupom".

Predsjednik "Pol Mot grupe" Andrej Zarajčik rekao je da je premijer Džombić dolaskom u Poljsku dao veliki doprinos potpisivanju ovog ugovora, jer oni već duže vrijeme žele da posluju sa traktorima u Srpskoj, s obzirom da je brend "Ursus" veoma poznat na ovim prostorima.

"Odabrali smo pogon u Bijeljini jer je bio najbliži našim očekivanjima i sigurni smo da će kvalitet montiranih traktora biti isti, ako ne i bolji od onog iz Poljske. Mi ćemo sklapati traktore sa namjerom da `Bobar` osnuje trgovačku mrežu za region", dodao je Zarajčik.

On je istakao da se očekuje sklapanje 500 traktora godišnje, sa ciljem da u naredne dvije godine dostignu 1.000 traktora godišnje.

"Radiće se i na nacionalizaciji tog proizvoda. Sve što može da se uvede u naš traktor, a proizvodi se u Srpskoj, želimo da uvedemo što prije, jer je ovdje veliki problem nezaposlenost, a interesantne su cijene radne snage", dodao je Zarajčik.

Predsjednik "Bobar grupe" Gavrilo Bobar rekao je da će ova kompanija omogućiti veću zaposlenost i industrijalizaciju Bijeljine, RS i BiH.

"Već naredne sedmice radiće se na realizaciji ovog ugovora. To će biti odnos 50:50 odsto. Uvodimo novu proizvodnju u fabriku `Elvaco` u koju smo ušli prije tri godine. Već radimo na izgradnji objekta od 2.500 kvadratnih metara u kojoj će se vršiti montaža prve dvije godine i razvijaćemo kooperantske odnose", istakao je Bobar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.