Izvor: Dnevni avaz | Ponedjeljak, 26.06.2006.| 11:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počele pripreme za integralnu proizvodnju u čeličani "Mittal Steel"!Seid Kapetanović, generalni direktor čeličane "Mittal Steel", potvrdio je da je uprava "Mittal Group"" iz Londona, kao vlasnik zeničke kompanije, dala saglasnost za pokretanje integralne proizvodnje, te za ulaganje 100 miliona EUR (196 miliona KM) u izgradnju nove visoke peći na klasični pogon (koks) u narednih 12 mjeseci.

Procjena uprave je da će prve tone integralne dvomilionske željezare poteći do kraja 2007. godine. Nekoliko stručnjaka je već došlo u Zenicu, a uprava je formirala timove za razvoj i projektovanje. Formalna odluka bit će donesena u julu 2006. godine. Pripremni radovi za pokretanje integralne proizvodnje će počet 1. septembra 2006., mada se oni faktički već obavljaju u domenu projektovanja i planiranja.

Kapetanović je istakao da je proizvodnja od dva miliona tona sirovog čelika duplo veća u odnosu na prije. Otkako je preuzeta "Željezara" od "Mittal Groupa", svaki naredni mjesec su postizani rekordi u proizvodnji i izvozu u odnosu na prethodni mjesec.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.