NavMenu

Pooštravaju se uvjeti za registraciju PDV obveznika u BiH

Izvor: eKapija Utorak, 05.06.2012. 15:35
Komentari
Podeli

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH danas je na 122. sjednici, održanoj u Sarajevu, jednoglasno usvojio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama BiH, te Pravilnik o registraciji upisa u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza.
Usvojenim izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama BiH omogućeno je usaglašavanje sa entiteskim propisima iz oblasti trgovine naftnim derivatima.

UO UIO BiH usvojio je zaključak da se formira radna grupa, koju će činiti članovi UO UIO iz reda stručnjaka i predstavnici entitetskih ministarstava trgovine, s obavezom da u roku 20 dana ponude prijedloge izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH.

Pravilnikom o registraciji upisa u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza, koji je danas usvojen na sjednici UO UIO, pooštravaju uslovi za registraciju PDV obveznika, jer se omogućava da UIO BIH deregistruje neaktivne PDV obveznike, koji ne podnose prijave i ne obavljaju promet, čime se smanjuju mogućnosti zloupotrebe.

Upravni odbor UIO na današnjoj sjednici jednoglasno je donio zaključak kojim se zadužuje UIO BIH da propiše procedure u cilju naplate indirektnih poreza od dužnika koji su u isto vrijeme pojavljuju kao dobavljači institucija BiH.

Upravni odbor danas je donio i zaključak kojim zadužuje direktora UIO BiH da u roku od 15 dana dostavi cjelovitu informaciju o prihodima koje prikupi UIO te predloži mjere koje treba preduzeti na poboljšanju prikupljanja prihoda od indirektnih poreza. Zaključeno je da će se povodom ovog izvještaja održati posebna, tematska sjednica UO UIO BiH.

Na prijedlog Ministarstva finansija RS, UO UIO uputio je u dalju proceduru predložene izmjene i dopune Zakona o carinskoj tarifi BiH kojim se stopa carine od 10 odsto na obuću, kamašne i slične proizvode snižava na tri odsto, čime bi se omogućila konkurentnost domaćih proizvođača.

UO UIO BiH usvojio je danas Odluku o visini kompenzatorne kamate za period 1.7.2012-31.12.2012. godine u iznosu od 12 odsto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.