NavMenu

Zvanično počela kampanja o zaštiti prirodnih područja u FBiH

Izvor: Fena Utorak, 05.06.2012. 14:59
Komentari
Podeli

Povodom obilježavanja Svjetskog dan zaštite okoliša u Bihaću je danas obilježen početak kampanje podizanja javne svijesti o vrijednostima i pozitivnim učincima zaštićenih šumskih i planinskih područja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, provodi projekt "Zaštićena šumska i planinska područja Federacije BiH" za koju su osigurana nepovratna sredstva Globalnog fonda za zaštitu okoliša (Global Environment Facility - GEF) u vrijednosti od 3,4 miliona američkih dolara (USD).

Na prostoru FBiH ovaj projekt fokusiran je na zaštićena područja Nacionalnog parka "Una" te prioritetnih novih područja zaštite, jedinstvene zone Prenj-Čvrsnica-Čabulja-Vran (s Parkom prirode Blidinje), odnosno Igman-Bjelašnica-Treskavica-Visočica.

Uime Federalnog ministarstva okoliša i turizma Muris Hadžić je kazao da se slična aktivnost provodi i na području Republike Srpske te da su putem ovog projekta entitetska ministarstva dužna osigurati dodatnih 2,6 miliona USD.

Hadžić je istaknuo da je trenutno u BiH samo 2,5 posto teritorije pod zaštićenim područjima, a taj procent u regionu doseže od sedam do 10 posto, zbog čega je i jedan od ciljeva povećati procent zaštićenih područja u FBiH.

Zaštitni znak kampanje je "Bubo", prema sovi buljina (lat.bubo bubo) koje ima sve manje i manje i koja također treba zaštitu, a kampanja se provodi pod motom "Budi uključen biti odgovoran".

Direktor prvog nacionalnog parka na području Federacije BiH Nacionalni park "Una" Amarildo Mulić naglašava da je park uspostavljen u skladu sa zakonskom regulativom i Međunarodnom organizacijom za zaštitu prirode (ICN).

Nacionalni park "Una" prostire se na 19.800 hektara ili 198 kilometara kvadratnih zbog čega je monitoring svih aktivnosti zahtjevan, jer zaštićena područja nisu izlorana i važno ih je koristiti u skladu sa standardima i održivim razvojom koji podrazumijeva osiguranje prirodnih procesa u svim ekositemima.

Mulić navodi da turistička ponuda u parku već postoji, ali je cilj još je više i proširiti i napraviti ju za korištenje u sportskim i rekreativnim aktivnostima te stvoriti pretpostavke za ekološki turizam.

Direktor prvog Parka prirode u FBiH "Blidinje" Zdravko Kutle kaže da se ovaj park, koji se prostire na 358 kilometara kvadratnih i ima nekoliko jezera, razlikuje od nacionalnog parka jer je to četvrta instanca zaštite prirodnog područja (prva je nacionalni park, potom regionalni park, a treća je područje koje je specifično po nekom obilježju npr. rudama).

Park je prepoznatljiv po boru munika koji ne pušta smolu i neuništiv je, a u ovom parku živi i ugrožena sova po kojoj je zaštitni znak kampanje i dobila naziv.

Kutle dodaje da će park raditi na osiguranju trajne policijske zaštite da bi se provodile neophodne mjere zaštite, zatim osiguranje stalne medicinske skrbi i uspostavljanje Gorske službe spašavanja (GSS).

Na današnjoj pres-konferenciji organiziranoj povodom početka implementacije 12-mjesečne kampanje govornici ističu da zaštićeno područje ne znači zabranjeno za građane i nije okruženo "bodljikavom žicom" nego je dostupno svima za rad i život samo je važno koristiti ih u skladu s propisima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.