Izvor: eKapija | Utorak, 05.06.2012.| 11:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pozitivna vijest: Dobri rezultati prvih istraživanja nafte i plina u Federaciji

Ovih dana iz kompanije Shell dolaze jako pozitivne vijesti o rezultatima prve faze istraživanja nafte i plina u Federaciji, kazao je federalni premijer Nermin Nikšić, ne otkrivajući više detalja.

Vlada je sa Shellom, svjetskim liderom u istraživanju nafte i plina, početkom prošle godine potpisala memorandum o razumijevanju kada je ozvaničen početak suradnje.

Usporedno je rađeno na pripremi zakonske regulative koja je osnova za ozbiljnija ulaganja u energetski sektor. Tako je prije par dana u parlamentarnu proceduru upućen i Nacrt zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina koji će, između ostalog, propisati uvjete i metodologiju istraživanja i eksploatacije nafte i plina, kao i načine raspodjelu dobiti od koncescije.

Svjetski trendovi ukazuju da je razvoj energetskog sektora velika šansa za razvoj zemlje i da za to nema alternative. Iako u Federaciji postoje veliki potencijali za razvoj energetskog sektora premijer navodi da je dug put od potencijala do puštanja u pogon nekog postrojenja.

Ističe da je Zakon o istaživanju nafte samo jedan od nekoliko zakona koje Vlada priprema iz oblasti energetskog sektora. "Neki od njih su pred parlamentarcima, a drugi će se naći uskoro. Ovim su osigurani uvjeti za ozbiljnija ulaganja u ovaj sektor", navodi Nikšić.

D.Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.