NavMenu

Enver Hadžiomerspahić, generalni direktor Ars Aevi - Kad direktor prosi

Izvor: eKapija Utorak, 05.06.2012. 09:26
Komentari
Podeli

Enver Hadžiomerspahić je rođen u Banja Luci 1946. godine. Od 1947. živi, školuje se i radi u Sarajevu. Enver Hadžiomerspahić, generalni direktor, autor koncepcije i strategija Ars Aevi, stekao je organizaciona iskustva i iskustva koordinacije i komunikacije, u raznovrsnim ulogama u periodu 1969-2012. godine.

Riječ je o direktoru, za čiju "firmu" su čuli i sa njom odlično surađivali mnogi u svijetu (od Italije, Turske, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Srbije...). Ostala je upečatiljiva njegova borba za Ars Aevi koji je trebao biti deložiran iz Centra Skenderija. On se tada (u septembru prošle godine) nemajući kuda i koga više povući za rukav, odlučio na osobni protest, performans prošnje, traženja milostinje od građana Sarajeva nazvavši ga "Flauta slika riječi".

Osim "djelatnih usmjerenja" (prvi direktor i urednik programa Doma mladih Centra Skenderija, urednik kulturnih programa Gradske dvorane Centra Skenderija, direktor programa svečanog otvaranja i svečanog zatvaranja, XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, organizacioni direktor prvog i drugog Sarajevskog bijenala savremene umjetnosti Jugoslovenska dokumenta, autor koncepta razvojnih strategija i i generalni direktor Projekta Ars Aevi (Kolekciju Ars Aevi formirali su najznačajniji umjetnici svijeta, a Muzej Ars Aevi projektuje Renzo Piano najpoznatiji arhitekta našega doba), poznata su i njegova "duhovna usmjerenja" (književnost, sport, ples i joga, muzika, filozofija života) i dobivena priznanja.

Iz biografije:

1969-1972. Prvi direktor Doma mladih Centra Skenderija u Sarajevu.

1973-1976. Urednik kulturnih programa Gradske dvorane Centra Skenderija u Sarajevu.

1977-1978. Stručni saradnik Muzeja revolucije Bosne i Hercegovine za plan djelovanja Muzeja "Bitke na Neretvi".

1979-1980. Stručni saradnik za planiranje kulturnih djelatnosti u Gradskoj zajednici kulture Sarajeva.

1980-1984. Rukovodilac priprema i realizacije programa Svečanog otvaranja i Svečanog zatvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984.

1985-1986. Urednik kulturnih programa Olimpijskih dvorana grada Sarajeva.

1987-1989. Organizacioni direktor sarajevskog bijenala "Jugoslovenska dokumenta".

1990-1991. Urednik kulturnih i umjetničkih programa ciklusa "Mozaik" u Gradskoj dvorani Centra Skenderija, u Sarajevu, namijenjenih kolektivnim posjetama radnika i učenika sarajevskih srednjih škola.

1992-2012. Ideator, koordinator i generalni direktor Projekta Ars Aevi.

2003. Komesar paviljona Bosne i Hercegovine na 50. venecijanskom bijenalu.

2007. Autor Manifesta "Poruke iz Sarajeva" predstavljenog na 52. venecijanskom bijenalu.

2008. Nosilac najvišeg ordena i priznanja Republike Italije: Grande Ufficiale dell`Ordine della Stella della solidarietà italiana.

2011. Nosilac najvišeg ordena i priznanja Republike Francuske: Chevalier d`Ordre des Arts et des Lettres de la Republique Française.

eKapija.ba/Oslobođenje

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.