NavMenu

Ljiljana Majkić, dizajnerica - S modelima se teško rastajem

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 04.06.2012. 09:54
Komentari
Podeli

Nakon što se na nedavno održanoj manifestaciji "Rimmel Banjaluka Fashion Fair - Intercontinental 2012" u gradu na Vrbasu predstavila kolekcijom "Walking Sculptures", sarajevskoj dizajnerki Ljiljani Majkić ne prestaju zvoniti telefoni.

Vjeruje da je tako velika zainteresovanost medija za njenu kolekciju rezultat napornog rada i kvaliteta koji nudi, ali ne želi izostaviti ni činjenicu da već četvrti put svoje modele predstavlja banjalučkoj publici.

"Zaista je bilo mnogo dešavanja za koja su novinari inače zainteresovani, poput odlaska na `Miami Fashion Week`, `Grand Prix` u Sarajevu, revije u Banjaluci te samostalne izložbe fotografija modela u Sarajevu, koje je uradila Vanja Lisac", navodi Majkićeva.

Ističe da je "Rimmel Banjaluka Fashion Fair", zahvaljujući kojem je ostvarila učešće na Nedjelji mode u Majamiju, neophodan svakom društvu koje teži uspostavljanju stvaralačkih i uopšte kreativnih kriterijuma.

"Činjenica da je `Rimmel Banjaluka Fashion Fair` izašao čak iz regionalnih okvira i kroz saradnju sa `Miami Beach International Fashion Weekom` postao internacionalni modni događaj vrlo je značajna, ne samo za naše društvo i modne dizajnere BiH već i cijelog regiona. Rekla bih da je Davor Sladaković učinio mnogo za afirmaciju modne profesije u našoj zemlji, ali i činjenica da se na `Rimmel Banjaluka Fashion Fairu` svake godine predstavi veliki broj kreatora iz regiona govori o velikom značaju ovog događaja", tvrdi ona.

I na drugom kontinentu njena kolekcija "Walking Sculptures" za jesen/zimu 2012/2013. pokupila je pozitivne kritike.

Prema njenim riječima, predstavljanje na ovoj manifestaciji značajan je korak u njenoj karijeri, naročito zbog mogućnosti uspostavljanja poslovnih kontakata i saradnje.

Konkretan rezultat je poziv da učestvuje na sličnoj modnoj manifestaciji u Ekvadoru, u avgustu, koji će zbog obaveza ipak odgoditi za narednu godinu.

Talentovana dizajnerka, čije su kolekcije već godinama pravo osvježenje na bh. modnoj sceni, a i šire, kaže da joj je upravo sam taj pokušaj izlaska iz modnih okvira dovoljno inspirativan razlog koji pokreće njeno stvaranje.

"Svakoj kolekciji pristupam na jedinstven način, istraživajući ono čime se do tada nisam bavila, dok je sam tok i proces stvaranja gotovo uvijek isti i podrazumjeva mnogo kreiranja, traganja za novim krojevima i jedinstvenim estetsko-funkcionalnim rješenjima. Posljednjih godina se intezivno bavim svođenjem formi, a posljednja kolekcija predstavlja jednu analizu formi koje su masivne i jake i upravo svedene, bez suvišnih detalja koji bi ih opteretili", objašnjava dizajnerka.

Kaže da su joj modeli uvijek unikatni ili rijetko rađeni u malim serijama te da uvijek kreira sa potrebom da svaki model zadrži jedinstvenost, pa tako pretpostavlja da su žene koje nose njene kreacije lišene estetskih stega i ograničenja koja donose sezonski trendovi.

Prema njenim riječima, naše žene imaju stila i dobro se nose sa svim problemima koji su prisutni u našem društvu.

"Ono što dominira u našoj kulturi odijevanja je casual style, a pretežno su nam dostupne robne marke iz EU i regiona. Ipak, smatram da je i pored dostupnosti svih modnih brendova, potrebno obratiti pažnju na dešavanja u okviru domaće modne scene i ono čime se domaći dizajneri bave. Mnogi među njima su zaista profesionalci", govori Majkićeva, koja svoje kreacije nerijetko obogaćuje vezenim detaljima.

Ističe da su oni zahvalni za reinterpretaciju i redizajn, i kao detalj i kao dominanta na samim modelima, ali da su već dugo eliminisani ili pogrešno interpretirani u modnom dizajnu.

Pored garderobe, kreira i modne detalje, zavisno od koncepta kolekcije. Tako kolekcija "Walking Sculptures", pored modela, sadrži i asesoare i kape, čime je željela da razriješi vizuelne dileme u pogledu stila i karaktera, a samim tim da zaokruži autorstvo u kontekstu kompletnog vizuelnog aspekta i same prezentacije kolekcije.

S obzirom na to da stvara modele koji joj se dopadaju, često se s njima teško rastaje.

Najteže se, govori, odvaja od kapa, jer su sve unikatne i za njihovu izradu je ponekad potrebno više vremena nego za kaput.

Otkriva da joj ormari uvijek izgledaju kao da su veoma mali zbog količine sadržaja. I pored toga, tipično ženski, nerijetko ne zna šta da obuče. Vjeruje da je to uvijek opravdan rezultat želje da izgleda drugačije.

Majkićeva, čije modele nose brojne poznate ličnosti, trenutno radi sa grupom kolega i prijatelja na organizovanju još dva modna događaja koji bi u toku narednih mjeseci trebalo da se održe u Sarajevu.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.