Izvor: | Petak, 23.06.2006.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U FBiH 496 pilana bez odobrenja za rad ?

U Informaciji koju je pripremilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije navodi se da na području Federacije BiH radi 858 pilana, kapaciteta 3.350.000 metara kubnih. Do kraja maja 2006. godine resorno ministarstvo je izdalo 362 odobrenja za obavljanje djelatnosti rezanja drveta, iz čega je jasno da više od polovine, odnosno 496 pilana radi bez odobrenja za rad.

Vlada FBiH je donijela zaključke koji imaju za cilj da se obezbijedi dosljedno poštivanje zakonskih odredbi u ovoj djelatnosti. Zaključeno je i da se na nivou FBiH oformi stručni tim koji će izvršiti reviziju spornih rješenja i predložiti način daljnjeg postupanja.

Nadzor nad provođenjem Zakona o uslovima i načinu obavljanja djelatnosti rezanja drveta, koji vrše federalni i kantonalni organi uprave nadležni za inspekcijske poslove, prema broju i sadržaju pregleda obavljenih po kantonima, ukazuje na nepravilnosti. Naime, šumsko-privredna društva su zaključivala ugovore o isporukama sirovina od pilana koje rade bez potrebnih odobrenja, a vršena je i preprodaja drvnih sortimenata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.