Izvor: eKapija | Petak, 01.06.2012.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mađari ozbiljni u namjeri: Izgradnja toplane na biomasu u Bosanskoj Krupi u oktobru 2014. godine

(Foto: b)

Predstavnici kompanije MVM OVIT Zrt. iz Mađarske, predvođeni s inžinjerom Kotnyekom Jozsefom borave u Bosanskoj Krupi. Danas su se susreli s delegacijom Općine Bosanska Krupa u kabinetu načelnika Armina Halitovića, a zatim obišli teren. Povod dolaska je jasna i ozbiljna namjera da se u Bosanskoj Krupi uskoro počne graditi toplana na biomasu.

U prvoj polovini prošlog mjeseca, načelnik Halitović je sa saradnicima posjetio Komlo u Mađarskoj gdje su u prisustvu direktora konsultantske firme za Bosnu i Hercegovinu Polimac Company d.o.o. Sarajevo, Mehmeda Polimca, razgovarali o aktivnostima koje je potrebno provesti da bi se krenulo u izgradnju toplane na području općine Bosanska Krupa.

Nakon konstruktivnih razgovora i dogovora potpisano je Pismo namjere između Općine Bosanska Krupa i firme MVM OVIT Zrt., kojim su se stekli uslovi za početak priprema na realizaciji projekta. Danas su namjere za izgradnju toplane postale još ozbiljnije.

Obaveza Općine nakon potpisivanja Pisma namjere bila je da uradi anketu među stanovnicima i privrednicima o zainteresiranosti priključka na toplovod, što se trenutno i radi. Objašnjeno je gostima da su na terenu anketari koji će, kako je dogovoreno na početku, posao završiti do 15. juna. Predočena je trenutna analiza ankete u kojoj je do sada učestvovalo skoro 1000 domaćinstava, od kojih je više od 85% zainteresiranih za izgradnju.

Mađarski stručnjaci su s općinskom delegacijom obišli potencijalne lokacije za izgradnju toplane i snimili stanje. Trebalo je barem otprilike utvrditi koliki je kapacitet potreban da bi se sa toplane snabdijevala cijela općina. Područje na kojem će se graditi utvrdit će se kasnije putem feasibility (fizibiliti) studije, tj. studije izvodljivosti, nakon koje će se uraditi idejni, te u konačnici glavni projekt čime bi se ustvari opravdala cjelokupna investicija.

(Foto: b)

„Mi ćemo našim partnerima u narednom periodu dostaviti sve potrebne informacije, od samog broja domaćinstava, privrednih objekata, javnih institucija koje će biti korisnici toplane u Bosanskoj Krupi itd. Vjerujem da će ova intenzivna dinamika koja je uspostavljena vrlo brzo dati konkretne rezultate. Prvi rezultati ankete su zaista pozitivni, ohrabrujući. Većina stanovnika Bosanske Krupe i Bosanske Otoke su dali pozitivne odgovore, mislim da će se taj trend zadržati do kraja i da ćemo na kraju posao završiti na zadovoljstvo svih građana naše općine. Postoji za sada nekoliko lokacija na kojima bi se mogla graditi toplata, područje Vranjske, Poslovna zona Pilana, Krupljanima poznato područje bivšeg „Vatrenog mlina“. O lokaciji, dakle, sada ne možemo sa sigurnošću govoriti, sve će pokazati feasibility studija", ističe načelnik Armin Halitović.

Ogroman je značaj izgradnje toplane. Prema riječima stručnjaka, način je to na koji će se smanjiti troškovi za grijanje u domaćinstvima, ali i raditi na očuvanju životne sredine u smislu smanjenja štetnih gasova, te obogaćivanju šuma.

Predviđanja su da bi se projekt izgradnje toplate na biomasu u Bosanskoj Krupi, ukoliko sve bude išlo prema zamišljenom planu, trebao početi realizirati u oktobru 2014. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE