NavMenu

I bh. dijaspora će biti dio popisa stanovništva

Izvor: Večernji list Petak, 01.06.2012. 08:38
Komentari
Podeli

Predstojeći popis stanovništva u BiH sadrži niz propisa s kojima bi se građani do početka popisa trebali upoznati. Tako će se primjerice listići koji od popisivača budu nečitko ispisani, proglasiti nevažećim slično onim glasačkim. S druge strane, važno je također spomenuti kako će nacionalna struktura osoblja koje će raditi na unosu, obradi i kontroli podataka popisa, morati odražavati nacionalnu strukturu stanovništva Bosne i Hercegovine prema posljednjem popisu stanovništva.

Na predstojećem popisu stanovništva popisivat će se i osobe koje žive u inozemstvu, a državljani su BiH. Infrastruktura i logistika popisa stanovništva koristit će se i za popis osoba državljana BiH koje žive u inozemstvu, a imaju prebivalište u BiH i odsutni su duže od 12 mjeseci. Popis ovih osoba obavit će se na posebnom obrascu za inozemstvo koji propisuje direktor Agencije, pri čemu obrazac obvezno sadržava sljedeća pitanja: ime i prezime, jedinstveni matični broj, općina prebivališta, nacionalnost, vjeroispovijest, materinji jezik, država u kojoj se nalazi, razlog i dužina boravka u drugoj državi.

Ono što treba naglasiti je kako će se popisivanje vršiti svaki dan u vremenu od 9 do 21 sat u prisustvu najmanje jedne odrasle osobe u domaćinstvu. Osobne podatke o odsutnim članovima domaćinstva starijim od 15 godina može dati samo punoljetni prisutni član domaćinstva, kojem su podaci najviše poznati, a o djeci do 15 godina podatke daje jedan od roditelja, usvojitelj ili staratelj.

Ako popisivač u vrijeme popisivanja ne zatekne u stanu osobe obuhvaćene popisom, a podatke ne može da prikupi na način koji je predviđen, ostavit će osobi pismenu obavijest o dužnosti da dostavi podatke nadležnoj popisnoj komisiji do 15. travnja 2013. godine. Popisivači će morati voditi računa kod popisa osoba koje pripadaju nacionalnim manjinama.

Prije popisivanja, popisivač je dužan upozoriti pripadnike nacionalnih manjina da imaju pravo dobiti na uvid ogledne primjerke popisnih obrazaca na jeziku i pismu svoje nacionalne manjine. Popisivači i sve druge osobe koje obavljaju poslove u vezi s popisom dužni su čuvati trajno sve podatke prikupljene od pojedinaca koji se odnose na njihove osobne i imovinske prilike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.