NavMenu

Budimir: Za gubitke u Elektroprivredi HZ HB kriva bivša uprava

Izvor: Fena Četvrtak, 31.05.2012. 15:10
Komentari
Podeli

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir izjavio je danas nakon posjeta Elektroprivredi HZ HB kako su gubici koje danas ima to poduzeće posljedica lošeg planiranja prethodnog upravnog odbora i štetnih ugovora koje je bivša uprava sklapala u ime tog poduzeća.

Budmir je od sadašnje uprave Elektroprivrede HZ HB zatražio iscrpne informacije o tim aktivnostima, kao i informaciju o tome što će se poduzeti da se sankcioniraju krvici koji su odgovorni za gubitke.

Predsjednik FBiH razgovarao je s upravom Elektroprivrede HZ HB, uz ostalo, o poslovanju poduzeća, planovima razvoja te o ukupnim odnosima koji vladaju u elektroenergetskom sektoru u BiH, odnosno FBiH.

Na upit što FBiH može uraditi da pomogne Elektroprivredi HZ HB u njenom razvoju, Budimir je naglasio kako prije svega Vlada FBiH treba razumjeti planove razvoja Elektroprivrede, otkloniti određene administrativne zapreke koje postoje u realizaciji razvojnih planova Elektroprivrede te početi provoditi odluke, odnosno zaključke Parlamenta FBiH.

"Moja je obveza je upozoriti na zaključak Parlamenta FBiH iz 2009. godine u kojem je rečeno da se ne može prodavati višak električne energije prije nego što se podmire domaći potrošači, što se već dogodilo a što se ne bi trebalo događati", zaključio je Budimir.

Inače, današnja posjeta Predsjednika FBiH Elektroprivredi HZ HB je samo jedna u nizu posjeta gospodarskim subjektima koje on namjerava posjetiti ili je već posjetio.


Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić kazao je kako su hidrometeorološke prilike u prva tri mjeseca ove godini bile izuzetno loše, ali da su se u zadnja dva mjeseca popravile.

"Mi smo imali vlastitu proizvodnju otprilike oko 50 posto od planirane za ovo doba godine", naglasio je Krešić, dodavši kako se nada kako će Elektorprivreda HZ HB godinu završiti pozitivno.

Kada je riječ o planovima za razvoj u ovoj godini, Krešić je istaknuo kako će se, uz ostalo, raditi na sanaciji jednog agregata HE Rama, Vjetroelektranama Mesihovina i Poklečani, maloj hidroelektrani Mokronoge te produžiti vijek trajanja postojećih objekata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.