NavMenu

Znamo li šta uopće jedemo?

Izvor: zena.hr Četvrtak, 31.05.2012. 08:11
Komentari
Podeli

Osim pesticida u "zdravom" voću i povrću nađen je niz otrovnih tvari poput teških metala, salmonele, toksina... Znamo li što uopće jedemo?

Pitate se gdje su kontrole, inspektori, carinske inspekcije, zašto se dozvoljava uvoz kineske tjestenine pune aluminija ili pak egipatskih naranči tretiranih ogromnim količinama pesticida? Tko provjerava voće i povrće koje se prodaje na tržnicama? Kad je već tako skupo, je li i kvalitetno? Imaju li prehrambene namirnice koje se nalaze na policama trgovina točne deklaracije o svom sastavu i porijeklu? Jesu li potrošači dovoljno educirani o opasnostima koje u sebi krije prekomjerna upotreba pesticida? Puno pitanja, a odgovora od mjerodavnih (pre)malo.

Oprez kod limuna i naranči

Poseban oprez potreban je s limunom i narančama. Njihova je kora nejestiva jer je tretirana količinama pesticida koje su nerijetko iznad dopuštene granice. Bilo je već slučajeva uvoza limuna na hrvatsko tržište čija kora nije za upotrebu, jer je tretirana pesticidima radi sprečavanja kvarenja i radi potreba skladištenja. Kora tog otrovnog limuna koji se našao na policama hrvatskih trgovina nikako se ne smije koristiti naribana za kolače, niti se smije cijeli limun stavljati u sokovnik. Isti je slučaj i s drugim agrumima.

Prljavih 12

To su kulture kod kojih je pronađeno najviše pesticida i koje bi trebalo izbjegavati konzumirati ako potječu iz komercijalnog uzgoja. To su celer, breskva, jagoda, jabuka, borovnica, nektarina, paprika, špinat, trešnja, kelj, krumpir i grožđe. Na suprotnoj pak strani, na listi voća i povrća kod kojeg je mali rizik od zagađenosti pesticidima su ananas, papaja, mango, luk, lubenica,šparoge, kupus. Smatra se kako se pesticidi iz voća i povrća mogu većim dijelom ukloniti temeljitim pranjem te guljenjem, a što su potvrdile i laboratorijske kontrole. No, novo istraživanje pokazuje da ispiranje vodom ne uklanja sve pesticide i fungicide, i to na jabukama i krumpiru, koje su analizirali britanski znanstvenici. Tek guljenje i kuhanje uništava sve tragove pesticida u tim namirnicama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.