NavMenu

ICBL bogatiji za četiri start-up preduzeća

Izvor: eKapija Srijeda, 30.05.2012. 15:37
Komentari
Podeli

Inovacioni centar Banja Luka, danas je potpisao ugovore sa četiri nova start up preduzeća, od kojih Interfob Consulting i SW Technology ulaze u Poslovni inkubator, a Smart Speed Bump i Luka Sol u fazu predinkubacije.

"Poslije potpisivanja ugovora, vi ste stanari Inovacionog centra i od danas možete zvanično početi da koristite sve njegove usluge, od smještaja u Poslovni inkubator i predinkubaciju do konkretnih usluga konsaltinga za razvoj poslovnih planova i poslovnih ideja do povezivanja sa tržištem BiH, regiona i internacionalim tržištem", obratio se novim stanarima izvršni direktor ICBL-a Drago Gverić i poželio im sreću u daljem radu.

Krešimir Miljanić iz SW Technology, start up preduzeća za proizvodnju inovativnih reklamnih i prezentacijskih uređaja, došao je iz Rijeke i nakon razgovora sa predstavnicima Privredne komore RS odlučio pokrenuti biznis u Banjoj Luci.

"Operativni troškovi u Republici Srpskoj daleko su niži od troškova u cijeloj Hrvatskoj, ne samo u Rijeci, a visina troškova direktno utiče na naš proizvod", objasnio je Miljanić i dodao: da je preduzeće registrovano ovdje, svi zaposleni su državljani RS, s tim što će se vlasnička struktura vrlo brzo raspodijeliti na nekoliko stranih kompanija, jedna je čak iz Londona. Bitno je to da će preduzeće raditi i proizvoditi ovdje, isključivo za vanjsko tržište.“

Novi stanar Poslovnog inkubatora je i Interfob Consulting, a bavi se razvojem novih proizvoda u oblasti drvoprerade. Za mjesto u ICBL-u aplicirali su inovacijom "drvena stolica za hranjenje djece SOFIJA".

"Stolica je modularna i višenamjenska. Prilagođava se uzrastu djeteta, a mogu je koristiti i odrasle osobe. Inovativna je zato što je rasklopiva, lako se transportuje i praktična je za javne ustanove", izjavio je Stevo Latinović, koji zajedno sa Zoranom Vukovićem radi na ovoj inovaciji. Dodao je kako namjeravaju iskoristiti stručnost ljudi u ICBL-u da proizvod razviju do kraja, prilagode ga tržištu i počnu izrađivati u nekoj od domaćih proizvodnji.

Dva tima, koja su ušla u fazu predinkubacije, imaju na raspolaganju šest mjeseci besplatnog korištenja prostora i usluga Inovacionog centra za razvijanje svojih proizvoda, kako bi se nakon isteka ovog perioda mogli registrovati i prerasti u pravo start up preduzeće.

Aleksandar Pekanović iz tima Luka sol, zajedno sa Slavkom Markovićem i Igorom Jankovićem, planira iskoristiti poznavanje slobodnog softvera i ponuditi malim i srednjim preduzećima lakšu legalizaciju softvera koji trenutno koriste. "Stopa piraterije u oblasti softvera u Bosni i Hercegovini iznosi oko 66%. Legalizacija je neophodna, a kazne idu do 200.000 KM. Sa druge strane, sama legalizacija postojećeg softvera je veoma skupa, jer cijena osnovnog paketa iznosi do 1.000 KM", izjavio je Pekanović.

Prema njegovima riječima, ideja im je da malim i srednjim preduzećima ponude legalan softver, koji je besplatan, a obavlja sve postojeće zadatke.

"Obučićemo ih za rad u tom novom okruženju i razvoj takvih inovacionih sistema. Na ovaj način bi krajnji korisnik platio otprilike 4/5 cijene za legalizaciju postojećeg softvera", dodao je on. Luka sol planira u narednih šest mjeseci predinkubacije raditi na simulaciji projekta, kojeg će predstaviti potencijalnim donatorima.

Drugi tim iz predinkubacije je Smart Speed Bump. "Radimo na izradi hidrauličnog ležećeg policajca. U ICBL smo odlučili aplicirati zbog raznih prednosti koje on nudi, pošto smo na samom početku razvoja. U narednom periodu ćemo raditi na simulacijama, izradi prototipa i njegovom testiranju", izjavio je Dalibor Rokvić, predstavnik novog tima u Inovacionom centru Banja Luka.

Menadžer poslovnog inkubatora, Vladimir Ćorda, zadovoljan je kvalitetom primljenih timova: "Od njih devet, koliko se ukupno prijavilo na otvoreni poziv, iz druge faze je izašlo samo šest, a četvero ih je prošlo dalje. Ideje su, po nama, vrlo kvalitetne. Dvije firme imaju gotovo spreman proizvod za tržište, a dva tima moraju još određeno vrijeme raditi na razvoju svog proizvoda. Nadamo se da će i oni u narednih šest mjeseci prerasti u firmu".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.