NavMenu

Nova šansa za radnike "Hidrogradnje": Stečajna reorganizacija jedini izlaz

Izvor: Fena Srijeda, 30.05.2012. 13:59
Komentari
Podeli

Nakon što je sindikalni odbor GIK "Hidrogradnje" iz Istočnog Sarajeva najavio da će 4. juna održi proteste u Banjoj Luci, nezadovoljni dinamikom realizacije preuzetih obaveza od Vlade RS-a, entitetski premijer Aleksandar Džombić obećao je danas da će taj proces biti ubrzan kroz stečajnu reorganizaciju ovog "posrnulog" preduzeća koja bi trebalo da počne 18. juna.

Još prošle godine potpisan je protokol o saradnji, kojim se Vlada RS-a nakon što je odobrila sporazumni raskid privatizacionog ugovora s "Integral inžinjeringom"iz Laktaša, obavezala da će dati novu šansu ovom preduzeću koje grca u dugovima, u kojem radnici nisu dobili ni marku već godinu dana, a duguje im se oko 3,8 miliona maraka.

Nakon današnjeg sastanka sa sindikalcima i predstavnicima rukovodstva "Hidrogradnje", Džombić je rekao da su u Vladi odlučni da daju "šansu za novi početak Hidrogradnje".

"Složili smo se da je jedino izlazno rješenje stečajna reorganizacija, u kojoj će stečajni upravnik predložiti konverziju potraživanja fondova i Vlade te jednog dijela potraživanja radnika, u iznosu od dva miliona", kazao je na pres-konferenciji entitetski premijer.

Na taj način, smatra da bi se izvršilo finansijsko restrukturiranje tog preduzeća i omogućio početak poslovanja bez gubitaka.

Još prije godine dana dogovoreno je i da se proda dio tzv. neproduktivne imovine da bi se prioritetno izmirile obaveze prema radnicima, a Džombić kaže da će u tom procesu učestvovati sada i Vlada.

Do ponedjeljka su planirani sastanci s predstečajnim upravnikom „Hidrogradnje“, a Džombić tvrdi da su ova obećanja bila dovoljna da Sindikat „Hidrogradnje“ odustane od najavljenih protesta u Banjoj Luci.

Stečaj se otvara kao epilog višegodišnje agonije ovog nekada uspješnog preduzeća, koje je samo u 2010.godini ostvarilo gubitak veći od pet miliona maraka, a evidentirane kratkoročne obaveze, koje firma ne može da izmiruje zbog nelikvidnosti, dostigle su iznos koji prelazi 11.385.000 KM.

U prijedlogu za otvaranje stečaja navedeno je da "Hidrogradnja"već duži period nije u mogućnosti da izmiruje svoje dospjele obaveze.

Preduzeće na evidenciji zaposlenih ima 251 osobu, a prema procjeni uprave ima mogućnost da se djelimično reorganizira i da nastavi poslovanje u toku samog stečaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.