NavMenu

EU i Hrvatska zajednički traže rješenje za Neumski koridor

Izvor: Deutsche Welle Srijeda, 30.05.2012. 10:55
Komentari
Podeli

Potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica u Bruxellesu se sastao s dva povjerenika Europske komisije s kojima je razgovarao o pitanju kako osigurati da se Neumskim koridorom poveže Dubrovnik i poštuju svi propisi EU-a, piše Deutsche Welle.

Glavna tema razgovora Nevena Mimice u Bruxellesu u sjedištu Europske komisije s povjerenicima za unutarnje poslove Ceciliom Malmström i regionalnu politiku Johannesom Hahnom, bilo je kako osigurati da se koridor kroz Neum iskoristi na najbolji način. Važno je pritom da se ispune svi šengenski propisi o carinskoj kontroli i kontroli putovnica, te da se poštuju svi veterinarski i sanitarni propisi EU-a s glavnim ciljem – omogućiti slobodan prolaz za putnike i za robu za Dubrovnik.

Reakcija povjerenika Europske komisije je bila dobra, rekao je nakon sastanka Mimica. Naime, ovo su prvi kontakti i senzibiliziranje Europske komisije za specifičnu i posebnu situaciju, gdje se hrvatski teroritorij, kao područje iduće članice EU-a, presjeca teroritorijem jedne nečlanice EU-a.

Posebna situacija traži posebna rješenja

Dogovoreno da se zajednički radi na konkretnim planovima za pronalaženje pragmatičnih rješenja za ovu posebnu situaciju. Taj je posao sada započet, a hrvatska strana je izrazila nadu da će se za nekoliko mjeseci doći do rješenja te da bi se nakon toga moglo početi s gradnjom koridora.

"Nadam se da će nakon ovih razgovora povezivanje Dubrovnika s ostatkom Hrvatske kroz Neumski koridor biti na dnevnom redu svih službi u Europskoj komisiji i odgovarajućih povjerenika te da ćemo pronaći načina kako s posebnim inovativnim i pragmatičnim rješenjima osiguramo prolaz za robu i za sve putnike", izjavio je u Bruxellesu Neven Mimica, potpredsjenik hrvatske vlade.

Ploče nisu dio razgovora

Na pitanje o statusu luke Ploče, Mimica je odgovorio da nije dio razgovora o šengenskom režimu. "Što se luke Ploče tiče, mi ćemo najprije s bosanskohercegovačkom stranom utvrditi načine korištenja ili boljeg korištenja te luke, a onda s europskom stranom dogovoriti u kojoj mjeri može biti slobodan ili olakšan promet određenih roba od bosanskohercegovačke granice do Ploča. Svjesni smo da sve robe neće moći prolaziti slobodno. To se naročito tiče živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla".

Na kraju je Mimica dodao da u sadašnjim gospodarskim prilikama ne postoje izgledi za nekakav plan B, to jest za izgradnju Pelješkog mosta.

Hrvatska je načelno s Bosnom i Hercegovinom dogovorila izgradnju zatvorenog koridora u zaleđu Neuma kojim bi se povezala dva dijela zemlje. Tim koridorom putnici bi prolazili bez zaustavljanja i bez graničnih kontrola. Što se prijevoza roba tiče morat će se naći drugačija rješenja, posebice za prijevoz živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. Za tu vrstu prijevoza razmišlja se o uspostavi trajektne veze koja bi povezala dvije točke na kojima se počeo graditi most kopno-Pelješac, a od kojeg se za sada odustalo, zbog nedostatka financijskih sredstava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.