NavMenu

Građani protestvuju: U centru Banje Luke počela gradnja stambeno-poslovnog kompleksa

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 30.05.2012. 08:44
Komentari
Podeli

Nakon što je stotinjak Banjalučana protestovalo jučer u parku ispred "Medicinske elektronike" da bi spriječili planiranu gradnju stambeno-poslovnog kompleksa na ovoj zelenoj površini, Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović izjavio je da je Ministarstvo za prostorno uređenje Republike Srpske izdalo građevinsku dozvolu kompaniji "Grand trade" za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na lokaciji ispred preduzeća "Medicinska elektronika" u centru grada, što znači da su imovinski odnosi na tom zemljištu riješeni.

Komentarišući navode da je 30.000 metara kvadratnih prostora imalo vrijednost veću od 4,3 miliona KM koje je preduzeće "Grand trade" dužno da plati gradu Banjaluka na ime naknade za uređenje građevinskog zemljišta, Davidović je rekao da su ta sredstva morala biti uplaćena i da bez toga ne bi ni mogla da počne gradnja.

Građevinska kompanija "Grand trade" počela je tokom vikenda na 30.000 metara kvadratnih gradnju stambeno-poslovnog kompleksa.

Sa jednog dijela parcele na kojoj se gradi ranije su uklonjene stare barake, a drugi manji dio je zelena površina na koju su uglavnom građani izvodili kućne ljubimce. Na tom dijelu lokacije ima i drveća za koje izvođač tvrdi da neće biti posječeno.

Ova gradnja, kao nijedna do sada na zelenim površinama u centru grada, izazvala je pažnju javnosti, a čak su neki građani najavili i proteste.

Upućeni tvrde da se iza svega krije politička igra i da iza potenciranja samo te gradnje u gradu, u kojem je izgrađeno na desetine objekata posljednjih godina, stoje određene političke opcije koje dižu tenzije zbog lokalnih izbora.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS potvrdili su da "Grand trade" ima svu potrebnu dokumentaciju za gradnju.

Vlasnik "Grand trade" Mile Radišić rekao je da posjeduje građevinsku dozvolu za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na lokaciji ispred "Medicinske elektronike" i da su sve obaveze prema budžetu izmirene.

Komentarišući najavu protesta zbog gradnje, Radišić je rekao da postoji planski dokument koji je donijela Skupština grada i po kojem je na toj lokaciji predviđena izgradnja.

"To su neki privatni interesi raznih lobija koji rade na štetu i investitora i samog grada", istakao je Radišić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.