NavMenu

Privreda RS u teškom stanju

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 30.05.2012. 07:55
Komentari
Podeli

Stanje u privredi RS je teško zbog mnoštva negativnih trendova, pa je neophodno preduzeti adekvatne mjere za njegovo poboljšanje.

Zaključio je to Upravni odbor Privredne komore RS, na sastanku u Trebinju, uz poziv Vladi RS na hitno održavanje zajedničke sjednice na kojoj bi bili razmatrani zabrinjavajući podaci o kretanjima u privredi.

Predstavnici privrednika ukazali su da je u RS, prema statističkim podacima, u prva četiri mjeseca ove godine, prvi put u zadnjih 10 godina, ostvaren pad industrijske proizvodnje od 3,7 odsto. Isto tako, u tom periodu ostvarena je i manja stopa izvoza uz istovremeni rast uvoza, što dovodi do smanjenja pokrivenosti spoljnotrgovinske razmjene za sedam odsto.

Konstatovano je, takođe, da ostvareni finansijski pokazatelji poslovanja privrede u prošloj godini imaju lošije rezultate u odnosu na 2010. godinu, dok je dobit privrednih društava u prošloj godini smanjena za 78 miliona KM ili devet odsto u odnosu na godinu dana ranije, te se gubitak povećao za 88 miliona KM ili procentualno 16 odsto.

"Smanjen je neto obrtni kapital u iznosu od 3,2 odsto, a zaduženost privrede povećana je za 1,9 milijardi KM, odnosno za 17 odsto", stoji u saopštenju Privredne komore RS u kojem je još navedeno da je u RS zabilježen i pad zaposlenosti, a povećanje nezaposlenosti.

Risto Dabić, predsjednik UO Privredne komore RS, izjavio je da bi danas Vladi RS trebalo da bude upućen zvaničan zahtjev za održavanje zajedničke sjednice, napominjući da su ranije imali dogovor da se sastaju kvartalno.

"Od januara nije bilo kontakta, a u zadnje vrijeme Vlada je više orijentisana na socijalni dijalog sa sindikatom", rekao je Dabić.

Komentarišući prezentovane podatke, Ranko Milić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da su oni odavno upozoravali da nešto treba preduzeti, ali da se ne povlače adekvatni potezi.

"U zadnje dvije godine broj radnika u realnom sektoru je smanjen za 40.000, dok je u javnoj upravi broj zaposlenih povećan za 20.000", rekao je Milić i dodao da su sve to elementi koji ukazuju na to da je "došlo pet do 12", zbog čega vlasti treba da preuzmu odgovornost.

Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je evidentno da su statistički pokazatelji za prvi kvartal ove godine u oblasti industrijske proizvodnje nešto niži nego u istom periodu lani.

"Pored objektivnih problema na svjetskim tržištima, kao i stepenu efektuiranja svjetske ekonomske krize i krize evrozone, ovakvim kretanjima dodatno su doprinijele i loše vremenske prilike koje su se ispoljile u prva dva mjeseca ove godine", smatra Kovačević i dodaje da je pad industrijske proizvodnje u RS, znatno niži od zemalja okruženja.

On je naveo da su svjesni okruženja u kojima posluju privredni subjekti, te da su o ovim pitanjima spremni da, zajedno sa Privrednom komorom RS, traže rješenja u okviru zvaničnih institucija i resornih ministarstava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.