Izvor: SRNA | Ponedjeljak, 28.05.2012.| 13:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banja Luka: Otvoren "Sajam praksi i stipendija 2012"

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović otvorila je danas u Banjaluci "Sajam praksi i stipendija 2012" na kojem mladi mogu da konkurišu za praksu u nekoj od kompanija ili organizacija, te da saznaju više o stipendijskim programima za studiranje u inostranstvu.

"Danas je zapošljavanje veliki problem i veoma je korisno da studenti, bar kod poslodavaca koji mogu da ih prime na praksu, nauče šta znači raditi jer bez dokazivanja u praksi niko nema mogućnost da sagleda koliko je stvarno naučio tokom školovanja", rekla je ministar Tešanović novinarima nakon svečanosti otvaranja sajma.

Ona je dodala da interes mladih i posjećenost sajma govori o tome da su potrebne manifestacije kao što je sajam praksi i obrazovanja.

Savjetnik ministra nauke i tehnologije Republike Srpske Željana Jovičić istakla je da bi bilo veoma korisno na jedno mjesto skupiti podatke o svim dostupnim stipendijama za mlade iz Srpske i da Ministarstvo nauke i tehnologije može preuzeti tu obavezu.

"Fond `Dr Milan Jelić` potpisao je sporazum sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske s ciljem da se poslodavci podstaknu na zapošljavanje stipendista Fonda. To je nešto što preporučujemo i ostalim davaocima stipendija i obrazovnim institucijama", istakla je Jovičić.

Sajam praksi i stipendija održava se u Domu omladine u Banjaluci, otvoren je do 20.00 časova, a ulaz na sajam je besplatan.

Među poslodavcima koji će nuditi prakse studentima na sajmu su "Delta Maxi" Banjaluka, "Lanako", Raiffeisen banka, "Intermeco portal", internet portal "Posao.ba" kao i međunarodne organizacije AIESEC i IAESTE koje nude preko 30 praksi u inostranstvu.

Stipendijske programe ponudiće i njemačka DAAD fondacija, češka Ambasada, Fondacija "Konrad Adenauer", Fond "Dr Milan Jelić", Udruženje "Spajalica" i Omladinska informativna agencija.

Na sajmu su i organizacije i škole koje nude različite programe neformalnog obrazovanja, od kurseva jezika, preko kurseva računara do raznih generičkih vještina potrebnih za kvalitetnije pozicioniranje na tržištu rada.

U edukatinom dijelu programa biće održano nekoliko radionica i predavanja koje će voditi predstavnici Centara za informisanje, savjetovanje i obuku /CISO/ pri Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske o temama kao što su pisanje poslovnih biografija i razvoj poslovne komunikacije.

Sajam praksi i stipendija održava se u organizaciji Centra za razvoj karijere, a partneri ovogodišnjeg, drugog po redu sajma su Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, CISO centri pri Zavodu za zapošljavanje Srpske, Fond "Dr Milan Jelić", internet portal za zapošljavanje "Posao.ba" i Omladinska informativna agencija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.