Izvor: eKapija | Petak, 25.05.2012.| 13:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevo: Obuka privrednika o potrošnji energije i praksi zelenog ureda

USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) i UNDP, u sklopu UN-ovog zajedničkog programa Očuvanje okoliša i klimatske promjene, su održali danas jednodnevni kurs o upravljanju potrošnjom energije u zgradama te praksi zelenog ureda. Kurs se održao na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, a bit će održan i u Tuzli, Bihaću, Mostaru i Banja Luci ove i naredne godine.

Kurs predstavlja upoznavanje polaznika sa konceptima i alatima za sistematskoupravljanje potrošnjom energije u zgradarstvu (energetski menadžment) i praksom zelenog ureda (naziv za skup aktivnosti koje bi zaposlenici, u okviru redovnih aktivnosti, trebali prakticirati kako bi se u svakodnevnom uredskom poslovanju smanjio negativan utjecaj na okoliš).

Predavanja o energetskom menadžmentu u zgradama pojašnjavaju procese kontinuiranog upravljanja troškovima korištenja energije sa ciljem smanjenja troškova potrošnje a uz isti stepen komfora korisnika.

Predavanja su se također bavila aktivnostima koje bi zaposlenici trebali prakticirati kako bi se u svakodnevnom uredskom poslovanju smanjio negativan utjecaj na okoliš, a povećala efikasnost korištenja resursa. Kurs je pohađalo oko 65 predstavnika malih i srednjih preduzeća, javnih institucija i međunarodnih organizacija.

UN-ov program Očuvanje okoliša i klimatske promjene: "Standardizacija upravljanja okolišem: povezivanje lokalnih i državnih aktivnosti u BiH" je trogodišnji program koji zajednički provodi pet UN agencija: UNDP, UNV, UNEP, FAO i UNESCO, u partnerstvu sa Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvom okoliša i turizma FBiH, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, opštinama, te organizacijama civilnog društva.

Program je finansiran sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora.

Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.

Do danas, vlada SAD-a je, obezbjedila blizu 1.6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.