Izvor: SRNA | Petak, 25.05.2012.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavnički dom usvojio budžet

(Foto: b)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2012. godinu.

Protiv prijedloga budžeta glasalo je šest poslanika SDA, dva poslanika Stranke za BiH, a suzdržan je bio poslanik DNZ-a Nermin Purić.

Prihvaćeni su amandmani SNSD-a na prijedlog budžeta, a odbačeni svi amandmani na budžet koje su podijele SDA, HDZ BiH i HDZ 1990.

Amandmanima SNSD-a na prijedlog budžeta, između ostalog, predviđa se da nema prijema novih zaposlenika u institucijama BiH u ovoj godini, da se povećava budžet Ministarstva odbrane za milion KM, kao i Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ za 300.000 KM za njene aktivnosti.

Budžetom je određeno smanjenje plata administraciji za 4,5 odsto, toplog obroka, regresa i drugih naknada.

Usvojenim amandmanima SNSD-a, koji su postali sastavni dio budžeta, na jučerašnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet povećana je stavka koja se odnosi na dobit Centralne banke BiH za 2.558.000 KM.

Smanjuju se stavke koje se odnose na prihode od kreditnih i donatorskih sredstava za kupovinu zgrada za smještaj institucija BiH za 1,3 miliona KM, te ostali vanredni prihodi za 1.258.000 KM.

Predstavnički dom usvojio je po hitnom postupku i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se obuhvataju i poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime se stvara osnov za smanjivanje i njihovih plata za 4,5 odsto.

Protiv ovog zakona glasali su poslanici SDA.

Predsjedništvo BiH usvojilo je 27. aprila prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu u ukupnom iznosu od 1.349.928.000 KM.

Od ovog iznosa za finansiranje institucija BiH predviđeno je 950 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga 444.928.000 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.