NavMenu

IDDEEA ne vrši prijavu i odjavu prebivališta, termin CIPS-ova lična karta je pogrešan

Izvor: eKapija Petak, 25.05.2012. 08:06
Komentari
Podeli

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) ponovo je danas saopćila da oni, kao ni bivši CIPS, nikada nisu izdavali lične dokumente, vršili prijavu i odjavu prebivališta i boravišta državljana BiH niti su vodili upravne postupke vezano za ove poslove.

Shodno propisima BiH, za izdavanje ličnih dokumenata, prijavu i odjavu prebivališta i boravišta u FBiH nadležni su kantonalna ministarstva unutarnjih poslova, u Republici Srpskoj to radi Ministarstvo unutrašnjih poslova tog bh entiteta, a u Brčko Distriktu Javni registar Brčko Distrikta.

Provođenje upravnih postupaka, komunikaciju sa strankama i donošenje odluka u postupcima vrše službenici nadležnih MUP-ova u mjestu prebivališta.

Nadležni MUP-ovi su također zaduženi za kompletnu opremu na kojoj obavljaju upravne postupke, kao i za organizaciju procesa u skladu sa propisima. MUP-ovi su, shodno Zakonu o prebivalištu i boravištu, ali i propisima vezanim za upravni postupak, dužni da utvrde da li su se stvorili zakonski uslovi za prijavu prebivališta te da li lica koja se prijavljuju daju tačne i istinite podatke, na osnovu čega se vrši postupak prijave ili odjave prabivališta.

"Sigurni smo da svi organi u Bosni i Hercegovini postupaju shodno propisima, a zakonom su definisani mehanizmi kontrole i nadzora", saopćeno je danas iz IDDEEA-e.

Napominje se i da je IDDEEA servis zadužen za tehničko vođenje centralnih evidencija, propisivanje standarda iz oblasti identifikacionih dokumenata, personalizaciju dokumenata i održavanje mreže za prenos podataka.

Službenici IDDEEA-e poslove iz svoje nadležnosti obavljaju isključivo iz sjedišta i Centra za personalizaciju dokumenata u Banjoj Luci i regionalnih centara u Sarajevu, Bihaću, Mostaru i Bijeljini.

Osim u ovim gradovima, niti u jednom drugom gradu ili općini u BiH ne postoje CIPS/IDDEEA uredi niti su po bilo kojem osnovu uposleni službenici IDDEEA-e.

Termini CIPS-ova lična karta, CIPS-ov šalter, CIPS-ov službenik... nisu ispravni termini niti imaju zakonski osnov. CIPS-ova lična karta nije zvanični naziv dokumenta nego je to „lična karta državljana BiH“, CIPS-ove lokacije, kako se obično nazivaju, su organizacione jedinice MUP-ova, kao i službenici koji su zaposleni na tim lokacijama, napominje u saopćenju IIDEEA-e.

Reagiranje je uslijedilo s obzirom da je u javnosti aktuelna tema oko prijave i odjave prebivališta i boravišta za lokalne izbore koji će se održati u oktobru ove godine, a u posljednje vrijeme je u štampanim medijima objavljeno nekoliko članaka iz kojih se može zaključiti da je za prijavu i odjavu prebivališta i boravišta državljana BiH nadležan CIPS, odnosno pravna nasljednica Direkcije CIPS –a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.