NavMenu

Krajem augusta međunarodni tender za cjelovitu rekonstrukciju i dogradnju postrojenja u Butilama

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.05.2012. 15:02
Komentari
Podeli

Predstavnici Evropske unije i institucija u Bosni i Hercegovini, koji su članovi Privremenog pododbora za transport, energiju, okoliš i regionalni razvoj obišli su danas Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama i Odlagalište otpada Smiljevići, čija je izgradnja podržana sredstvima Evropske unije. Domaćin ovih posjeta bilo je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo koje je nadležno za implementaciju oba projekta.

Podsjećamo, iz IPA fondova EU obezbijeđeno je 13 miliona eura bespovratnih sredstava za rekonstrukciju tokom rata devastiranog postrojenja u Butilama, te 1,5 milion eura za dogradnju deponije u Smiljevićima.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić kazao je da su ovo dva najznačajnija ekološka projekta za Kanton Sarajevo, a i šire za BiH. Istakao je da je odobravanje pomoći Evropske unije za rekonstrukciju postrojenja u Butilama bio povod za obezbjeđenje dijela nedostajućih sredstava u realizaciji ovog projekta putem kredita Svjetske banke, tako da se uporedo s njim radi i na rekonstrukciji kanalizacione mreže u Kantonu Sarajevu. Time će se zaštititi vodotoci i poboljšati komunalne usluge korisnicima.

"Očekujemo saradnju stranih i domaćih kompanija u projektu obnove i dogradnje postrojenja u Butilama, jer visina investicije od oko 32 miliona eura može doprinijeti jačanju poduzetničke i ekonomske klime na našem području", dodao je ministar Jusić.

Kako su članove delegacije iz Evropske komisije informisali v.d. izvršnog direktora za kanalizacioni sistem u KJKP “Vodovod i kanalizacija” Nermin Drnda i pomoćnica ministra za zaštitu okoliša Zijada Krvavac, krajem augusta ove godine trebao bi biti raspisan međunarodni tender za cjelovitu rekonstrukciju i dogradnju postrojenja u Butilama. Na pripremi tenderske dokumentacije radi odabrana konsultantska kuća “Holinger” iz Švicarske koja će ujedno pružati i nadzirati konsultantske usluge za sve radove.

"Tender će biti integralan i neće biti podijeljen po fazama kao što su biološka, mehanička i slične. Prije sedam dana objavili smo međunarodni poziv za iskazivanje interesa kompanijama za učešće u ovom projektu, a rok za podnošenje prijava je 28.juni ove godine. Dalje slijedi evaluacija i formiranje liste od pet do 10 izvođača radova koji će biti pozvani za dalju konkretnu ponudu", pojasnila je pomoćnica ministra Krvavac, te dodala kako očekuje da će dalje ugovaranje rekonstrukcije postrojenja biti završeno do kraja ove godine, kao i da bi se početkom 2013. godine moglo početi sa konkretnim radovima. Očekivani završetak radova je, prema njenim riječima, kraj augusta 2015. godine.

Prije obilaska postrojenja i lokaliteta sanitarne deponije otpada Smiljevići, održan je i kraći sastanak u Centru za upravljanje otpadom, gdje su predstavnici Evropske unije i institucija u BiH upoznati s planovima i fazama za implementaciju Projekta proširenja deponije Smiljevići. Ovaj projekt će se implementirati u tri faze i to kroz konstrukciju:ploha za otpad poslije sortiranja sa drenažnim sistemom površine 10.000 m², postrojenja za tretman građevinskog otpada sa opremom i odlaganjem inertnog otpada, te reciklažnog dvorišta površine 2.000 m² sa kontejnerima i opremom za odvajanje otpada s ciljem smanjenja količine otpada za odlaganje.

Potrebna sredstva za realizaciju svih faza ovog projekta su tri miliona KM. Trenutno učešće sredstava iz fondova "IPA 2011" je 1,5 miliona KM, koliko je osigurano i zajmom kod Svjetske banke, uključujući učešće od 10% koje obezbjeđuje Federacija BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.