NavMenu

Saznajte šta je Feng shui kuhinja

Izvor: Dnevni list Srijeda, 21.06.2006. 14:47
Komentari
Podeli

-

Budući da je hrana primarni izvor čovjekove snage, uređenje kuhinje u skladu s principima feng shuija ključno je za zdravlje svih ukućana. Prema ovoj drevnoj kineskoj filozofiji, kuhinja bi se trebala nalaziti što dalje od ulaza - neki stručnjaci čak kažu u centru stana. Budući da je ona središte elementa vatre u kući, ne valja da je okrenuta ka jugu. Ni sjever nije dobar jer predstavlja vodu koja gasi vatru. Ako prozori ili vrata kuhinje koja se nalazi u sjevernom dijelu kuće gledaju prema zapadu, to će ipak omogućiti dotok dobre energije.

Sve u kuhinji treba biti dostupno, prostorija treba biti svijetla i dovoljno široka da omogući nesmetano kretanje dvije osobe, domaćice i domaćina. Idealno je ako je kuhinja samo kuhinja, ako ne preuzima funkcije spavaće sobe, trpezarije ili dnevne sobe. Ne smije biti pretrpana kuhinjskim elementima. Vrata kuhinje trebaju stalno biti zatvorena - pogled na otvorena vrata asocira na glad. Sve što je u vezi s kuhinjom treba imati svoje mjesto upravo u njoj - pribor za pranje i sredstva za čišćenje ne treba držati u kupatilu. Košara za otpatke treba biti smještena ispod sudopere, ali je poželjno da ima i poklopac.

U skladu s osnovnim principom feng shuija o čistoći, sve radne površine u kuhinji trebaju biti dobro osvijetljene, a kuhinja u cjelini treba biti besprijekorno čista. Sve ukrase i stvari koje se ne koriste treba ukloniti - vani smiju biti samo stvari koje se svakog dana uzimaju u ruke. Idealna boja za kuhinju je bijela jer simbolizira čistoću hrane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.