NavMenu

Kraj argentinskog ekonomskog čuda

Izvor: SRNA Srijeda, 23.05.2012. 12:34
Komentari
Podeli

Devetogodišnji ubrzani ekonomski rast Argentine naglo je usporen, a analitičari prognoziraju privredni rast za 2,5 do tri odsto ove godine, što je tek polovina od vladine procjene od 5,1 odsto u okviru budžetskog plana.

To predstavlja značajno smanjenje u odnosu na prošlogodišnji ekonomski rast od 8,9 odsto.

Pojedini analitičari predviđaju da će Argentina do kraja godine zapasti u recesiju, pošto je zemlja sve manje imuna na globalno ekonomsko usporenje zbog nedavnog uvođenja monetarnih i trgovinskih restrikcija, visoke inflacije, kontrole cijena i "bijega" kapitala iz zemlje.

"Vjetar više ne duva u jedra i skupljaju se olujni oblaci. Argentina je sve više izložena", izjavio je Ramiro Castineira, ekonomista konsultantske kuće "Econometrica".

On je procijenio da će ove godine biti ostvaren privredni rast za 2,5 odsto i izrazio zabrinutost da vlada zbog nedavnih ekonomskih intervencija više nema dovoljno snage da odgovori na globalne pritiske.

Argentina je u periodu od 2003. do 2011. godine bilježila prosječni privredni rast za 7,1 odsto. Predsjednica Cristina Fernandez i njen prethodnik, pokojni muž Nestor Kirchner, izveli su zemlju iz ekonomskog ponora proglašavanjem bankrota i devalvacijom valute 2002. godine.

Ključ ekonomskog oporavka Argentine bilo je odbijanje Kirchnerove da plati dugove međunarodnim kreditorima u punom iznosu. To je narušilo ugled zemlje među mnogim investitorima, ali je omogućilo državi da uloži milijardre dolara u obnovu domaće ekonomije, prenio je AP.

Vlada je uložila novac u industrijske subvencije, projekte javnih radova, izdašne socijalne programe i ostale popularne stimulacione programe.

Predsjednica Fernandez je ponosna na uzastopne godine argentinskog ekonomskog rasta i insistira da SAD i Evropa treba da izvuku pouke iz argentinskog primjera umjesto što uvode mjere štednje koje do sada nisu dovele do oporavka privrede.

Sada i ona priznaje da se dobra vremena primiču kraju, ali za to okrivljuje probleme vezane za globalnu krizu, a ne svoju politiku.

"Mi ne funkcionišemo mimo svijeta. Imamo problem zbog pritiska iz svijeta. Danas moramo da se fokusiramo na investicije, to je ključ za preživljavanje onoga što slijedi", rekla je argentinska predsjednica i upozorila poslovne ljude koji žele podršku države da će morati da pristanu na dugoročna ulaganja u Argentinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.