NavMenu

EU usvojila listu 222 zdravstvene izjave o hrani: Manje laži na prehrambenim proizvodima

Izvor: eKapija Utorak, 22.05.2012. 15:39
Komentari
Podeli

Proizvođači i prodavci hrane u EU od kraja 2012. će imati mnogo manje mogućnosti da kupce privlače nedokazanim tvrdnjama o blagotvornom djejstvu proizvoda. EU je 16. maja, naime, usvojila listu 222 zdravstvene izjave o hrani. To znači da će tvrdnje poput "jača prirodnu odbranu organizma" ili "štiti srce i krvne sudove", koje su postale moćno oružje za privlačenje kupaca, moći da se koriste samo ukoliko se nalaze na listi dozvoljenih tvrdnji i to isključivo pod jasno definisanim uslovima u pogledu sadržaja proizvoda.

Pravila o zdravstvenim i nutritivnim tvrdnjama na namirnicama utvrđena su na nivou EU 2006. godine. Države članice su 2008. godine poslale 44.000 zdravstvenih tvrdnji, koje je Komisija klasifikovala i svela na 4.600 tvrdnji i 2010. ih dostavila Evropskoj agenciji za bezbjednost hrane na provjeru opravdanosti. Nakon završetka procjene u junu 2011. godine, zemlje članice su odobrile listu dozvoljenih tvrdnji, nakon čega su to učinili i Evropski parlament i Savjet.

Na listi su trenutno 222 tvrdnje, kojima je obuhvaćeno oko 500 tvrdnji sa početne liste. Više od 1.600 biće odbačeno, a za dio tvrdnji provjera je u toku.

Na sajtu Evropske komisije može se preuzeti lista odobrenih i neodobrenih tvrdnji, ali i pretraživati njihov registar.

Tako se može vidjeti da zbog nedovoljne naučne utemeljenosti više neće biti dozvoljena oznaka da mliječni proizvodi doprinose zdravlju zuba djece, kao ni da sokovi obogaćeni kalcijumom smanjuju rizik od erozije zuba. Iz istog razloga, odbačena je i tvrdnja da tri porcije mliječnih proizvoda svakog dana u sklopu uravnotežene ishrane mogu da pomognu održavanju normalne tjelesne težine tokom djetinjstva i adolescencije.

Među dozvoljenim tvrdnjama su da je vitamin D potreban za normalan rast i razvoj kostiju kod djece, kao i da ugljeni hidrat ovsa beta glukan snižava nivo holesterola u krvi i time pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem.

Pored toga, propisani su i uslovi pod kojima se mogu koristiti dozvoljene tvrdnje. Na primjer, uz privlačnu tvrdnju o ovsenom beta glukanu potrebno je navesti i da se pozitivan efekat postiže tek konzumiranjem tri grama tog sastojka dnevno. Propisano je i da se oznaka može staviti isključivo na namirnice koje sadrže najmanje jedan gram ovsenog beta glukana po porciji.

Sve poruke koje su odbijene moraće da budu povučene sa tržišta do kraja godine.

"Odluka je plod godina rada i označava važnu fazu u regulisanju zdravstvenih izava istaknutim na namirnicama", izjavio je evropski komesar za zdravstvo Džon Dali (John Dalli).

Lista će, kako se ističe u saopštenju Komisije, biti korisna i za proizvođače hrane, koji će znati kakve zdravstvene izjave smiju da stoje na namirnicama.

Sa druge strane, zadatak inspekcijskih službi biće lakši s obzirom da će moći da se oslone na jedinstvenu listu dozvoljenih izjava, uz jasne uslove za korišćenje.

Evropska komisija je počela da "zavodi red" u ovu oblast na zahtjev udruženja potrošača.

Pored zdravstvenih tvrdnji čija klasifikacija je nedavno završena, postoje i takozvane "funkcionalne" tvrdnje, koje se odnose na razvoj i funkcionisanje tjelesnih funkcija, na psihologiju i ponašanje, kao i na mršavljenje i kontrolu težine. Tu spada na primjer odbačena tvrdnja da fermentisano mlijeko sa kulturom laktobacilus parakazei (Lactobacillus paracasei) povećava odbrambene sposobnosti organizma.

Među prihvaćenim tvrdnjama iz te kategorije su da je kalcijum potreban za održavanje zuba i kostiju. One se međutim mogu koristiti samo na namirnicama sa određenim sadržajem kalcijuma.

Pored toga, postoje precizni propisi za nutritivne tvrdnje, odnosno izjave o tome da je određeni prehrambeni proizvod "izvor" određenih vitamina, minerala ili vlakana ili da ima nizak sadržaj masnoća i šećera.

Tako je predviđeno da se može navesti da proizvod ima nizak sadržaj masti samo ukoliko ima manje od 3 grama masti na 100 grama suve materije ili 1,5 grama na 100 mililitara tečnosti, odnosno 1,8 na 100 mililitara delimično obranog mlijeka. Takođe, može se navesti da je proizvod bez kalorija ukoliko nema više od četiri kalorije na 100 mililitara tečnosti. Dozvoljeno je navesti da proizvod ima nizak sadržaj natrijuma, odnosno soli, samo ukoliko ima najviše 0,12 grama natrijuma na 100 grama ili 100 mililitara.

Izvor: EurActiv.rs

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.