Izvor: eKapija | Utorak, 22.05.2012.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Italija zainteresovana za projekte u BiH

Predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Italije Gianfranco Fini rekao je jučer da postoji veliki interes Italije za kreiranjem zajedničkih projekata sa BiH u energetskom sektoru i čvršćem povezivanju visokoškolskih institucija dvije zemlje.

Fini je tokom sastanka sa predsjedavajućim Vijeće ministara BiH Vjekoslavom Bevandom u Sarajevu izrazio zainteresovanost Italije za jačanjem ekonomskih i kulturnih odnosa sa BiH.

Bevanda je rekao da je BiH zainteresovana za saradnju i istakao da je jedan od prioriteta Vijeća ministara izrada energetske strategije BiH koja bi služila kao svojevrsni putokaz za inostrane investitore.

On je naglasio da je prioritet BiH ubrzanje realizacije infrastrukturnih projekata autoputa na Koridoru "Vc" i Jadransko-jonskog autoputa kako bi se pokrenula privreda.

Sagovornici su se složili da su politički odnosi između BiH i Italije otvoreni i prijateljski, te da je robna razmjena na zavidnom nivou i da upravo tu postoji obostrani interes za jačanjem saradnje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.