Izvor: SRNA | Utorak, 22.05.2012.| 08:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Teslić prvi po proizvodnji lješnika u BiH

(Foto: b)

Proizvodnja lješnika isplativa je, jer se za kilogram očišćenog ploda na tržištu može dobiti oko 10 eura, rekao je Srni vlasnik jedne od najvećih plantaža u BiH Veselin Savić.

Savić, koji je vlasnik plantaže od tri hektara u teslićkom naselju Blatnica, kaže da je Teslić prvi po proizvodnji lješnika u BiH, ali da uzgoj ove kulture na našim prostorima još nije ni izbliza u skladu sa potrebama tržišta.

On je podsjetio da ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje opština Teslić subvenconiše dodjelom sadnog materijala i dodao da su u protekloj godini lješnikom zasađene nove površine u Čečavi.

Veselin Savić, osim lješnika, proizvodi i sadnice - oko 20.000 komada godišnje.

Miladin Tomić, vlasnik parcele lješnika u Šnjegotini, kaže da se sa jednog stabla u punoj Fazi roda može ubrati i do 20 kilograma ovog ploda.

On dodaje da se ljudi nerado odlučuju za podizanje plantaža ovog ploda, jer se na prvi rod čeka i do četiri godine, ali ističe da se čekanje višestruko vrati.

Lješnik se dosta koristi u prehrabenoj industriji i veoma je zdrav, zbog čega služi i kao lijek za razne bolesti.

Područje BiH veoma je povoljno za proizvodnju lješnika, jer oni uspijevaju u maglovitim područjima pored rijeka, kakvih je puno u BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.