NavMenu

Teslić prvi po proizvodnji lješnika u BiH

Izvor: SRNA Utorak, 22.05.2012. 08:30
Komentari
Podeli

Proizvodnja lješnika isplativa je, jer se za kilogram očišćenog ploda na tržištu može dobiti oko 10 eura, rekao je Srni vlasnik jedne od najvećih plantaža u BiH Veselin Savić.

Savić, koji je vlasnik plantaže od tri hektara u teslićkom naselju Blatnica, kaže da je Teslić prvi po proizvodnji lješnika u BiH, ali da uzgoj ove kulture na našim prostorima još nije ni izbliza u skladu sa potrebama tržišta.

On je podsjetio da ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje opština Teslić subvenconiše dodjelom sadnog materijala i dodao da su u protekloj godini lješnikom zasađene nove površine u Čečavi.

Veselin Savić, osim lješnika, proizvodi i sadnice - oko 20.000 komada godišnje.

Miladin Tomić, vlasnik parcele lješnika u Šnjegotini, kaže da se sa jednog stabla u punoj Fazi roda može ubrati i do 20 kilograma ovog ploda.

On dodaje da se ljudi nerado odlučuju za podizanje plantaža ovog ploda, jer se na prvi rod čeka i do četiri godine, ali ističe da se čekanje višestruko vrati.

Lješnik se dosta koristi u prehrabenoj industriji i veoma je zdrav, zbog čega služi i kao lijek za razne bolesti.

Područje BiH veoma je povoljno za proizvodnju lješnika, jer oni uspijevaju u maglovitim područjima pored rijeka, kakvih je puno u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.