NavMenu

Četiri "ne" ujedinjenju aviokompanija bivše Jugoslavije

Izvor: Fena Utorak, 22.05.2012. 07:58
Komentari
Podeli

Direktori četiri nacionalne aviokompanije s prostora bivše SFRJ, Croatia Airlinesa Srećko Šimunović, Montenegro Airlinesa Zoran Đurišić, Adria Airwaysa Klemen Boštjančič i JAT Airwaysa Vladimir Ognjenović minulog vikenda u Miločeru kraj Budve dogovorili su buduću tješnju suradnju kojom će pokušati prebroditi brojne teškoće u poslovanju.

Četvorica direktora jednoglasno su odbili kapitalno ujedinjenje četiri nacionalne u jednu regionalnu avio kompaniju, ali su se suglasili da postoje brojne mogućnosti za suradnju, prenosi poslovni.hr.

Ni jedna industrija na svijetu nije izmislila toliko velik broj mogućih oblika suradnje kao što je to učinila zrakoplovna industrija i civilni zračni prijevoz.

Tu se prije svega misli na uspostavljanje bilateralnih sporazuma među regionalnim kompanijama, code-share ugovora, ugovora o uzajamnoj eksplataciji flota, usklađivanju redova letenja, povezivanju postojećih linija, kao i na zajedničku nabavku goriva, opreme za avione i nadogradnju postojećih tehnologija.

Svi ti i drugi vidovi suradnje koji će se razrađivati u narednom periodu trebaju doprinijeti racionalizaciji i unapređenju poslovanja četiri nacionalne aviokompanije u regiji koje raspolažu flotom od 40 aviona i godišnje prevezu oko pet miliona putnika.

Od unapređenja suradnje među aviokompanijama benefite će imati i njihovi putnici koji će lakše i jeftinije stizati do svojih destinacija.

Na skupu u Miločeru rečeno je da najbolju suradnju među aviokompanijama u regiji imaju Croatia Airlines i Adria Airways zbog toga što u svojim flotama imaju avione najsličnijih tipova. Sve bolju suradnju, kroz shair code aranžmane Croatia Airlines ostvaruje s JAT Airwaysom, a takva suradnja najavljena je između crnogorske i hrvatske nacionalne aviokompanije kroz skoro uspostavljanje linije Zagreb-Podgorica-Brisel.

Tokom naredne dvije sedmice predstavnici Croatia Airlinesa, Montenegro Airlinesa, JAT Airwaysa i Adria Airwaysa formirat će radne grupe koje će konkretizirati ideje iznijete u Miločeru, a direktori četiri nacionalne aviokompanije ponovo će se susresti kroz mjesec-dva dana.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.