Izvor: Oslobođenje | Ponedjeljak, 21.05.2012.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada KS prihvatila prijedlog za nagodbu u sudskom sporu oko Holiday Inna

(Foto: b)

Presudom Općinskog suda u Sarajevu od 4. novembra 2011. godine odbijen je tužbeni zahtjev Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo protiv Alpha Baumanagement GmbH Austria, kupca državnog kapitala Holiday Inn HTP Sarajevo, radi raskida ugovora o kupoprodaji, a usvojen je protivtužbeni zahtjev kupca i naloženo je da Agencija isplati kupcu milion maraka sa zakonskom zateznom kamatom od 1. aprila 2008. godine do dana isplate, kao i da nadoknadi troškove postupka.

Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo je Kantonalnom sudu u Sarajevu blagovremeno izjavila žalbu na pomenutu presudu, po kojoj još nije donesena odluka. U međuvremenu, punomoćnik tužene je Agenciji uputio pisanu ponudu za mirno rješenje spora, a Upravni odbor Agencije je nakon dobivenog pravnog mišljenja prof. dr. Milića Simića donio zaključak 27. aprila ove godine kojim prihvata tu ponudu. Time je ujedno i naloženo upravi Agencije da pristupi pregovorima i zaključenju sudske nagodbe, uz prethodnu saglasnost Vlade Kantona Sarajevo.

Preporuka iz 2009.

Članovi Vlade Kantona Sarajevo jednoglasno su prihvatili prijedlog Agencije o mirnoj nagodbi, kaže za Oslobođenje direktor Holiday Inna Senaid Fetahagić. U zaključku Vlade, direktor Agencije Sead Kamarašević ovlašten je da potpiše vansudsku nagodbu sa tuženim. Fetahagić ističe kako sudski spor nije uticao na projekat Grand media centra.

"Nikad nije bilo prepreka za realizaciju projekta, pa ni sudski spor tome nije smetao. Međutim, čim se počne gledati u Upravnom odboru Agencije ko je iz koje stranke i ko će kako glasati, odmah se završi na sudu. Projekat izgradnje novog objekta uz ovaj hotel te njihovo uvezivanje obustavljeno je najviše zbog bankarske krize", napominje Fetahagić, te podsjeća kako je prema projektu ulaganje Austrijanaca procijenjeno na 105 miliona eura.

U dopisu Vladi KS-a, direktor Agencije naveo je kako je po prvostepenoj presudi odbačena tužba ove institucije, a prihvaćena protivtužba i presuđeno je da se investitoru mora vratiti milion maraka, sa pripadajućim zateznim kamatama koje trenutno iznose pola miliona KM.

"Iz 2009. godine postoji preporuka Ministarstva privrede da se prihvati sporazumno rješavanje ovog spora s obzirom na to da je kupac ispunio uslove ugovora", naveo je Kamarašević.

Iz Kantonalne agencije za privatizaciju su upozorili da je ugrožena likvidnost ove institucije, jer su morali posuditi dio navedenih sredstava.

"Sporazumom bismo regulisali ovu pozajmicu, odnosno uslov sporazuma sa naše strane je bio da nam ostave 300.000 maraka (računajući već uzeti stotinu hiljada KM), koje bismo vratili u ugovorenom roku, odnosno kad se steknu uslovi iz prihoda tekuće godine", istakao je Kamarašević u prijedlogu sporazuma.

Advokat Branko Marić, zastupnik austrijske kompanije, istakao je u dopisu adresiranom na Kantonalnu agenciju za privatizaciju Sarajevo od 6. decembra prošle godine, kako su vlasnici Holiday Inna spremni oprostiti kamate od 2008. godine, ukoliko se što prije uplati milion KM, plate troškovi postupka i povuče žalba na presudu.

"Osnovni razlog za podnošenje ovog prijedloga je činjenica da moj klijent trpi štetu zbog nepotrebnog vođenja ovog spora, jer niko ozbiljan nije spreman da finansira bilo kakvo ulaganje u dalju rekonstrukciju hotela, sve dok traje postupak za raskid ugovora. Morate biti svjesni da insistiranjem na nepotrebnom vođenju ovog spora možete biti suočeni sa daljim zahtjevom za naknadu štete prouzrokovane po ovom osnovu", upozorio je Marić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.