NavMenu

Nova rješenja: Međunarodni tender za prestrukturiranje komunalnih preduzeća

Izvor: Oslobođenje Ponedjeljak, 21.05.2012. 09:41
Komentari
Podeli

Programom rada Vlade Kantona Sarajevo krajem 2012. godine predviđeno je donošenje zakona o konsolidaciji kantonalnih komunalnih preduzeća.

Međutim, kako za Oslobođenje kaže ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić, da bi se nešto konsolidovalo, ono mora biti dobro, a u slučaju komunalnih preduzeća KS-a, potrebno je krenuti od nule.

"Treba raspisati međunarodni tender koji bi predvidio prestrukturiranje komunalnih preduzeća. Pripremio sam materijal za jednu od narednih sjednica Vlade, u kojem sam naveo da bi ekspertni tim trebao prikazati rezultate dosadašnjeg poslovanja firmi i način kako da se dalje radi. Ne želim više u okviru Ministarstva izdvajati nenamjenska sredstva za pokrivanje dugovanja preduzećima", istakao je ministar Jusić.

Prema Jusićevim riječima, prije primjene same studije, potrebno je uvesti privremene mjere u preduzeća, a koje bi dale rezultate.

"Ne možemo više plaćati grijanje jednom dijelu građana. Ako se ne izmiri potrošeni gas za prethodni mjesec, onda treba pustiti da isporučilac zavrne ventil. Jedna od firmi konsultanata je dala ponudu studije koja bi koštala pola miliona eura, ali bi se odredile mjere za svako preduzeće, šta, kada i kako. Ona bi sadržavala i to šta uraditi sa organizacijom u firmama, kako poboljšati upravljanje, iskoristiti mogućnosti stranih fondova... Svakako dajemo milione maraka za pokrivanje dugova. Nama su sada preduzeća alat za provođenje socijalne politike", naglasio je ministar prostornog uređenja.

Istakao je da je osam miliona KM samo u ovoj grijnoj sezoni prebačeno na račun KJKP Toplane.

"Imamo 30 miliona eura kredita Evropske banke za obnovu i razvoj namijenjenih sanaciji vodovodne mreže, a koji ne mogu biti operativni, jer Kanton izmiruje dugove Toplanama", rekao je Jusić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.